Za. 20 mei 20u30 Ilias Scotch en Kurt De Bruyn
Za. 13 mei —wo 24 mei Bea Verschaeren Henny Segers & Jozef Jambon
Als opgroeiend meisje had Bea Verschaeren altijd al bewondering voor het wonderlijke spel van kleuren. schilderijen kon ze zich oeverloos verdiepen tot de kans zich bood en ze zelf het penseel ter hand nam. Eerst aquarel, daarna het grotere werk met olieverf. Bea was er meteen thuis en voelde zich al een vis in het water. Vooral in portretten legt ze haar ziel bloot. Haar bijzondere kijk op schoonheid legde ze met bravoure vast en heeft haar ook nooit meer losgelaten. Het zit onder haar vel en straalt ook uit in elk nieuw werk dat ze op doek vast legt.
Henny Segers schildert al 20 jaar en beheerst verschillende technieken en genres, maar ze zal in deze expo enkel intuïtief abstract tentoonstellen. Materiaal is acryl op doek en acryl op papier. Haar schilderijen zijn meestal opvallend van kleur en nogal uitbundig. Vaak mixed media met structuur. Soms ook wel abstraherend.
Het beeldhouwwerk van Jozef Jambon ontstaat uit inspiratie van het moment, het aanvoelen van vormen, het intuïtief scheppen van iets wat er nog niet is. De ideeën die hij in gedachten heeft, evolueren soms naar een geabstraheerde vormtaal. De inspiratie haalt hij uit allerlei vormen die hij ontdekt in alles wat met de zee en de natuur te maken heeft, soms gewoon uit het aanvoelen van diverse vormen.
Voor het schilderen kiest hij onderwerpen die hem aanspreken op dat moment. Het gaat ook over het aftasten van de grenzen van zijn kunnen. Grenzen die hij keer op keer tracht op te schuiven. Het is een zoeken naar het positieve en het goede in de mens, een streven naar eenheid, liefde en vrede in zichzelf. Hij probeert deze wereld de juiste kleur te geven, soms weg van het grijze, van het donkere. Olieverf is daar het geschiktste medium voor.
Zaterdag en zondag 14u-18u
Woensdag 19u30-22u
Open atelier zaterdag 6 mei 14u-18u & zondag 7 mei 11u-18u
Naar aanleiding van het succes van vorig jaar wordt de atelierroute herhaald. Dit jaar onder de vlag van het koepelproject Atelier in Beeld, hét grote open atelierweekend voor beeldend kunstenaars over heel Vlaanderen en Brussel. Een ideaal moment om werk te tonen of om ateliers te ontdekken. Atelier in Beeld focust op ateliers waar je het werkproces van de kunstenaar ziet. Tijdens het weekend staat de ontmoeting tussen publiek en kunstenaar centraal.
Ter ondersteuning van lokaal talent voorziet het district Ekeren, naast promotie via de website, een folder met plattegrond zodat bezoekers gemakkelijk een route kunnen uitstippelen. De folder is te verkrijgen in Bibliotheek Driehoek en het cultuurcentrum (kasteel Hof De Bist).
OPEN ATELIERS
1 | Dirk Wendelen - Pastorijveld 15
2 | Raphaël De Bois - Steenstraat 10
3 | Suzanne Weynants - Berkenlaan 21
4 | Els Van Loon - Veltwijcklaan 222
5 | Eric Heyligen - Veltwijcklaan 222
6 | Guy Janssen - Veltwijcklaan 222
7 | Jee Reusens - Veltwijcklaan 222
8 | Kristina Embregts - Veltwijcklaan 222
9 | Lucy De Vocht - Veltwijcklaan 222
10 | Margot Klingenberg - Veltwijcklaan 222
11 | Seerp Visser - Veltwijcklaan 222
12 | Werner Paenen - Veltwijcklaan 222
13 | Bram Tassier - Notenschelp 49
14 | Gustaaf De Bauw - Driehoekstraat 284
15 | Leslie Stoops - Bist 85
16 | Pieter-Jan Maesen - Nijverheidslei 25
17 | Peter Kempenaers - Maria-Theresialei 41
Za. 1 april—wo. 12 april JO VANHALST LENA LAFLEUR PETER MARCEL
JO VANHALST: Uitdagende vrouwen
LENA LAFLEUR: Vuurwerkschilderijen
PETER MARCEL: Om het even wat
Jo schildert meestal mensen in soms bevreemde situaties. De uitdagende vrouw krijgt een centrale rol toegemeten. Vooral geen zwartgalligheden of sociaal bewogen taferelen hier. Algemeen zou je deze frivole stijl kunnen omschrijven als pseudo-realistisch.
De schilderijen van Lena zijn een explosie van energie, levenslust en scheppingsdrift. Haar werk is overdadig, kleurrijk, verleidelijk én complex tegelijk. Laverend op de woeste golven van de schilderkunst komt ze de ene keer in abstracte wateren terecht dan weer in een vormentaal gelinkt aan de realiteit. De thema’s komen voort uit de interesse voor esthetica en fashion.
Het werk van Peter is moeilijk te omschrijven. Het wat en waarom is moeilijk uit te leggen. De beelden zijn wat ze zijn. Daarom ga het zien. De kunstenaar 'schildert' om het even wat. Het is alsof hij nooit heeft geweten wat hij moest schilderen. De beelden die hij gebruikt verzint hijzelf niet maar steelt ze uit ons collectieve geheugen. Banaliteit is een woord dat in de wereld van Peter niet echt bestaat.
Za. & zo. 14u-18u
Wo. 19u30-22u
Za. 8 april 20u BLUESJAM@TRACÉ

Hij brengt down home blues en uptown boogie zoals die klonk in de jaren ’40 en ‘50, maar zijn songs zijn hedendaags.
Za 18 maart — wo. 29 maart COLETTE PONSARD
|
Za. 18 feb.—1 ma. My Colorful World NINAH HENS
Ninah’s werk ademt een spirituele sfeer uit die ontstaat door meditatie. Vanuit rust komen kleuren en volgt bezinning, volgt ruimte voor zachtheid, vrede. Haar kleuren hebben een trilling in zich, een trilling van healing , liefde , levensenergie, zachtheid en verbondenheid. My Colorful World is een ode aan kleur, aan meer spelen, aan verbondenheid, aan gevoel volgen en authentiek zijn. Ontdek, Zoek, Voel, Volg je hart!
NAMASTÉ
Ninah woont en creëert in Kalmthout en volgde o.a. les bij de internationaal befaamde Christiane Vleugels.
Ze woonde enige tijd in Senegal waar een grote passie groeide voor de mensen en het Afrikaanse continent.
FISHERMAN Za. 18 feb. 20u
DECAMERONE Za 11 feb. 20u
Verhalen van Giovanni Boccaccio vol Lust, List en Liefde door Madeleine Nieuwlaat, Mia Verbeelen, Goele Verbaenen, Bart Verdonck en andere woordkunstenaars.
In de 14e eeuw verguisd en verbrand, zijn deze verhalen tot nu toe nog steeds actueel en behoren ze ondertussen tot de sprankelende hoogtepunten uit de wereldliteratuur.
Org. Echt Gebeurd vzw
PALJAZ Vrijdag 10 februari 20u
Tracé in de Provence
Za. 4 feb.—wo. 15 feb.
In mei l.l hebben Pascale Bouillart, Geert Borgonjon, Lut De Ridder, Bart Gevaerts, Connie Stevens, Eddy Thomas en Hannah Thomas (eden van Tracé) een vijf daagse workshop kunstschilderen voor zowel beginners als gevorderden gevolgd. Onder het motto ‘Maak je eigen schilderij in de Provence’ waarbij tekenen en schilderen in de Zuid-Franse natuur centraal staan. Om te tonen dat iedereen die het wil in staat is om kunstwerkjes te maken houden ze een tentoonstelling van hetgeen ze in de buurt van de Mont Ventoux gemaakt hebben.
Za. en zo. 14u-18u
Wo. 19u30--22u
Expo
MICHEL DE SMET
Michel De Smet
Het echte wonder dat ons bestaan beheerst bestaat erin dat we - ondanks onze kosmische nutteloosheid - besef hebben van dit kosmische betekenisloze bestaan. Dat we tot op zekere hoogte ook weet hebben van de kosmische verbanden en wat die teweegbrengen in ons minuscuul bestaan. Hoe wonderbaarlijk is het niet op de scheidingslijn tussen strand en water het getij te weten. Hoe wonderbaarlijk de maan in al haar gedaanten te aanschouwen en de zon bij ochtend- en avondgloren, als het leven of de dood. In dat alles is nauwelijks plaats voor het dwergachtig creatuur dat sapiens sapiens is gedoopt als blijk van zijn tomeloze arrogantie. Een ezel ligt er niet wakker van, noch maan, noch zon of ander gesternte.
Als er een boodschap in de werkjes van Michel moet zijn - zo moet het blijkbaar eenmaal - is het deze: de efemeriden beheersen het toonbare heelal, niet de mens. Een nederige houding tegenover natuur, aarde, medemens en kosmos zou sapiens sapiens zeker niet misstaan.
Hugo Peeters
Hugo is gefascineerd door alles wat structuur heeft en ziet de schoonheid in verval, in de patina die het leven aan iets geeft. Ook al werkt hij vaak figuratief, een figuur is nooit de centrale blikvanger in zijn prints. Zijn werk toont een fragiliteit in de fijne belijning, verkregen door urenlang experiment met verschillende materialen. Het aftasten en zoeken, met een eindeloos geduld en strengheid, maakt elk werk uniek. Zoals kandinsky beschreef in het geestelijke in de kunst
*op een geheimzinnige, raadselachtige, mystieke manier ontstaat het ware kunstwerk uit de kunstenaar. Van hem losgemaakt krijgt het een zelfstandig leven, wordt het een persoonlijkheid, een zelfstandig, geestelijk ademend subject, dat ook een materieel werkelijk leven leidt. Het is dus geen willekeurig en toevallig tot stand gekomen verschijnsel dat zich willekeurig in het geestelijke leven ophoudt, maar net als elk wezen bezit het verder scheppende, actieve krachten. Het leeft, werkt en is actief in de schepping van de besproken geestelijke atmosfeer. Vanuit dit innerlijk standpunt is ook uitsluitend de vraag te beantwoorden of het werk goed dan wel slecht is *.
Jackie De Villers
Dat is dan ook het fundament van het werk dat ik maak: een onderzoek en experiment naar vorm, kleur, techniek en materiaal. Het steeds weer aftasten van en zoeken naar de schoonheid, het evenwicht tussen structuren, lijnen, contrasten en compositie. zoals Kandinsky stelt *het is een kunst en de kunst in haar geheel is geen doelloos scheppen van dingen die in de leegte vervloeien. Het moet de ontwikkeling en verfijning van de menselijke ziel dienen.*
Voor mij is het dan ook niet van belang met welke techniek het werk tot stand komt, de discipline is ondergeschikt aan het uiteindelijke kunstwerk. Volgens Kandinsky is kunst *de taal die alleen in haar eigen vorm tot de ziel spreekt over dingen die voor de ziel het dagelijks brood zijn dat ze alleen in deze vorm kan verkrijgen*.
*citaten uit 'Wassily Kandinsky. Het geestelijke in de kunst´(uitgeverij Vantilt)
Za. en zo. 14u-18u
Wo. 19u30--22u
Wintersalon
Wintersalon
Za. 7 jan.—wo. 18 jan.
De workshops in Tracé zijn springlevend en creatief. Dat blijkt uit een gewone oproep aan de cursisten om hun werk te exposeren. Maar liefst 30 cursisten reageerden hier positief op en stellen hun schilderijen, tekeningen, textielwerken, hoeden en beelden ten toon.
Za. en zo. 14u-18u
Wo. 19u30--22u
Little Lisa - Soulmates
LITTLE LISA
Men neme een handvol country, aangelengd met een royale scheut swing. Meng dit met genoeg oude blues . Laat dit alles op een zacht vuurtje stoven, voeg folk, gospel, rhythm & blues toe en kruid af met een snuifje rock and roll. Ga aan de toog zitten en bespreek wat je daar nu verder mee moet. Schuif nummers naar elkaar door en spreek af om eens samen te repeteren.
Zo is het ongeveer gegaan bij Little Lisa toen een drietal muzikanten met al wat kilometers op de teller zin kregen om country te spelen zonder een countrygroep te zijn, swing te spelen zonder een swingband te zijn, blues te spelen zonder... enfin, je begrijpt het wel.
Nog versterking gezocht op zang en gitaar en ze waren 'en route'...
Americana dus, van het zuiverste water…
Little Lisa is
Marc Roymans, gitaar, mondharmonica en zang
Sandra De Keuster, zang en percussie
Glenn Van De Staey, gitaar
Ivan Warnimont, bas
Jen Gossé, drums en aanverwanten
SOULMATES
Ray Luyck, Martine Goossens en Jan Carels vormen sinds eind 2017 samen het elektrisch/akoestisch trio SoulMates.
Hun grote passie voor muziek komt tot uiting in originele bewerkingen van uiteenlopende engels- en franstalige nummers.
Emotie en vrije vertolking staan centraal in hun muziek. Ray’s muzikale roots liggen in de Angelsaksische en Amerikaanse folk. Met zijn fingerpicking techniek op zijn akoestische gitaar geeft hij een extra dimensie aan hun muziek. Jan vindt bij SoulMates de mogelijkheid om ook intiemere nummers live te brengen op elektrische gitaar, akoestische basgitaar en cajon. Daarnaast speelt hij als gitarist ook blues en jazz.
Martine bouwde haar ervaring als allround zangeres en singer-songwriter op bij cover-, rockgroepen, big bands.
In de Voice Senior 2018 maakte zij indruk met haar bezielde vertolking van het Franse chanson. Wat zij vooral terugvindt bij SoulMates is authenticiteit, speelsheid, openheid.
KADOKADO
De creatievelingen van Kadokado hebben een gevarieerd en feestelijk aanbod voorbereid. Elk onder een eigen devies.
Lydia De Groof - Vreugde geven en willen delen
in creativiteit
Mady Quirynen - Fragiele objecten ontstaan uit porselein en steengoedklei.
Ina Borgers - Handgemaakte poppensetjes en
vrolijke vogelkastjes
Thérèse Van Riet - Kaarten om je wensen mooi
aan te vullen
Jeannine Stessels - Creatief met jeans
Kristina Embregts - Onweerstaanbaar stralen met
zilver
Ivan Janssens - Als beelden konden spreken...
Margot Klingenberg - Grafiek in lijstjes
Josja De Vree - Dessins om mee te dragen
Sonja Nieländer - Schitterend met lederen handwerk
Aardman- Kunst met een knipoog, verbeelding
en zwarte humor
CARLOS-ATTILA PINTO
Carlos houdt zichzelf graag bezig met het maken van schilderijen en digitale (kunst-)werken. De NFT-wereld is hem niet onbekend. Hij heeft zelf reeds een mooie reeks op het platform Rarible opgebouwd.
De werken zijn soms ook een vorm van uitdrukking en/of verlengstuk van wat er bij mensen leeft op maatschappelijk niveau. Dat tracht hij dan vorm te geven vanuit een bepaalde kijkhoek.
Hij tracht de abstracte wereld van NFT’s en digitale ongrijpbare wereld dichter te brengen zodat men daar breder van kan gaan genieten.
Als muziekproducer heeft hij ondertussen ook reeds een paar jaartjes ervaring. Na zijn full-album DNA van Carpa is hij duidelijk niet gestopt met de flow ervan op te zoeken en van daaruit ook tracks en beats alsook muziekmixen te produceren die je kan vinden op de meest gangbare muziekplatformen als Spotify, Soundcloud en nog veel meer.
De mixen zijn enkel te ontdekken op Soundcloud.
Zijn analoge en digitale werken kan je terugvinden op Instagram onder Carpa_worx. Voor de muziek kan je voor videoclips terecht op YouTube onder Carpamusic.
Op Instagram vind je hem ook onder Carpamusic terug.
Za. 26 nov. & 3 dec 14u-18u
Za. 27 nov. & 4 dec. 14u-18u
Wo. 30 nov. & 7 dec. 19u30-22u
Toon en Toon
Het Antwerps Barok Ensemble is met haar vorige programma “1714” op verkenning gegaan in de tweede helft van de 18de eeuw. De grote traditie van de muziek met basso continuo loopt stilaan ten einde. De kamermuziek evolueert verder zonder het klavecimbel. Zo is het Antwerps Barok Ensemble voor de gelegenheid een fluittrio geworden. Met fluit, viool en cello klinken Haydn en minder gekende tijdgenoten. Anderzijds is het ook de periode dat de pianoforte naast het klavecimbel opkomt en verder ontwikkelt tot de piano. Het komt erop neer dat het klavecimbel stilaan van het concertpodium verdwijnt.
Marie-Ange speelt een uitgekozen repertoire op het klavier dat wordt aangeboden: de piano, het klavecimbel of het orgel. Naar Tracé brengt ze haar eigen Italiaanse klavecimbel mee om Beethoven en Haydn te vertolken.
Met “Toon” wordt de muziek gekleurd door teksten van Toon Hermans, woordkunstenaar en levenskunstenaar.
Fluittrio met Jef Van Boven, traverso & JeongSun Goo, viool & Hilde van Hoijweghen, cello.
Klavier met Marie-Ange Boost, klavecimbel.
Toon met Ria Janssen.
Suzanne Weynants en Willy Van de Velde
Suzanne en Willy kennen elkaar al héél lang en waren beiden sinds hun kinderjaren verwoede tekenaars. Willy volgde lessen aan de academies van Merksem, Kontich, Brasschaat en het RHOK in Etterbeek.
Suzanne volgde een parcours langs de academies van Brasschaat, Merksem, Kontich, Wilrijk, Antwerpen en St.-Niklaas. Allebei onvermoeibare figuur- en portretschilders. Terwijl Willy ook veel landschappen en menselijke situaties schilderde, tot zelfs het abstracte, werd Suzanne door ‘n galerie ontdekt als een uitstekende bloemenschilder. Onder een (mannelijk) pseudoniem (een vrouwennaam was niet commercieel genoeg) produceerde ze honderden bloemenschilderijen op groot formaat die nu over de hele wereld verspreid hangen. Maar uiteindelijk interesseerde het portret haar het meest. Op basis van foto’s schildert ze extreem vakkundig maar met veel liefde en gevoel haar naaste familieleden en de relaties tussen hen. Een nieuwe ontdekking is het boetseren van portretjes in polymeerklei. Het zijn spielerijen die haar emoties weerspiegelen.
Willy pakt het losser aan: nooit naar foto’s, altijd naar levend model, tamelijk los, schetsmatig, kleur of zwartwit, allerlei technieken. Een boeiende confrontatie voor Suzanne en Willy en voor alle belangstellenden.
Vernissage: vr. 11 nov. 20u
Za. 12 nov. & 19 nov. 14u-18u
Zo. 13 nov. & 20 nov. 14u-18u
Wo. 16 & 23 nov. 19u30-22u
Manuscript Zaterdag 19 november 20u
Manuscript brengt hoofdzakelijk instrumentale interpretaties van 'old time' muziek (eind jaren 1800 en begin 1900) en Angelsaksische liederen, afgewisseld met eigen composities.
Manu Stessel: 5-string clawhammer banjo, gitaar en zang.
Randi Broager Gron: zang en percussie.
Frank Claessens: dwarsfluit, gitaar, mandocello en zang.
Katrien Reymer: zang en dwarsfluit
MARIJKE MANNAERTS & ROGER LAERMANS
Marijke startte in 1989 met een opleiding traditionele kant in avondonderwijs. Daarna specialiseerde zij zich verder in hedendaagse kant in de Hagelandse Academie van Aarschot. Opleidingen in textiele kunsten (o.a. zijde schilderen en weven), grafiek en keramiek waren een inspiratie om deze technieken te combineren in haar werken. Hierdoor is het ook mogelijk om werken te combineren met keramiek van Roger.
Roger startte in 1995 met een opleiding keramiek. Het verwerken van het gegeven ‘klei’ met vreemde materialen, het experimenteren en zoeken naar nieuwe technieken, resulteert steeds in nieuwe uitdagingen. De huidige opleiding projectatelier in de beeldacademie van Lier brengt deze aspecten in een ruimer perspectief.
Zo. 30 okt. & 6 nov. 14u-18u
Wo 2 & 9 nov. 19u30-22u
Za. 15 okt.— wo. 26 okt. STEF VAN EYCK
De werken van Stef Van Eyck bevatten verschillende aspecten zoals humor en poëzie, dikwijls met een maatschappij-ecologische kritische noot. Al vanaf zijn opleiding edelsmeedkunst aan de Academie in Antwerpen zijn recyclage en werken met “vindmateriaal” een belangrijk aspect. De beelden vormt hij met assemblage- en lastechnieken. In deze tentoonstelling zijn er ook ‘functionele’ werken opgesteld. Je zal er meubilair, lichtcreaties en spielerei-art zien onder de noemer eco-design.
Za. 24 sept.—wo. 12 okt. JO WETZELS KAROLIEN VAN DE PUT
Jo Wetzels, Bree (B)°1972
"Fotografie is het uitgelezen medium om een moment vast te leggen." Vanuit een voorliefde voor het vergankelijke, het tijdelijke, speelt Jo in de reeks ‘MEANWHILE-TIMEFRAME’ met tijd en ruimte. Een zoektocht naar een subjectieve en abstractere manier van fotograferen. In een poging om het vluchtige te verbeelden maakt hij snapshots vanuit de buik. Hierbij observeert hij het verloop van een ogenblik en kies spontaan om de voorbijgaande gebeurtenis te bevriezen in tijd of om deze te laten zien in volle beweging.
Karolien Van de Put, Wilrijk (B)°1974
Karolien toont oud werk. Mythologische figuren in brons, plaaster en was. Mythen uit een lang vervlogen tijd die in het heden nog steeds actueel zijn.
25 jaar Tracé
Dit jaar wordt cultuurstation Tracé 25 jaar. Dit moet uiteraard in de verf gezet worden. De muren van de tentoonstellingsruimte zullen van vloer tot plafond bekleed worden met canvas. Hierop kan iedereen hun creativiteit loslaten. Er zal tijdens de openingsuren de gelegenheid zijn om een bijdrage aan dit kunstwerk te leveren. Gedurende deze periode worden er ook workshops georganiseerd met kinderen van de basisscholen van Ekeren.
Verder kan je een groepstentoonstelling zien van exposanten en oprichters van Tracé : Charley Vallet, Chris De Pauw, Els Van Loon, Ingrid Van Der Heyden, Jan Verschueren, Marc Daneels, Paul De Roy (+), Stef Van Eyck.
Stationsdichter Kris Van den Bosch zal 6 gedichten tonen aan het station en op het perron.
Aftrap op zaterdag 3 september. Iedereen is welkom om vanaf dan ons reuzegroot canvas te helpen vullen met creaties. Kijkdag is op zaterdag 17 september.
Op zondag 18 september tijdens de finissage ontvangen we eregasten en wordt het canvas in stukken gesneden zodat deze als aandenken meegenomen kunnen worden. De finissage werd opgeluisterd door Jan (gitaar en mondharmonica), Veerle (viool) en
Giedo (trekzak en blokfluit).
Galerij + Atelier zaterdag 3, 10 en 17 september 14u- 18u
zondag 4, 11 en 18 september 14u -18u
woensdag 7, 14 en 21 september 19u30 - 22u
Podium: zaterdag 10/9 om 20u GRØM Live Jazz Philippe Posson ( Sax),
Ivo Tops (Slagwerk), Kris van Mol ( Gitaar) Rafael Jacobs ( Bass)
Zaterdag 17/9 om 20u Madeleine Nieuwlaat , José Hernandez & Inge Doms
Deze activiteit werd georganiseerd in samenwerking met het district Ekeren
Human art
Zo. 3 juli –Zo. 28 augustus (alleen op zondag 14u-18u)
Op zondagochtend wordt er in Tracé getekend, geschilderd naar model. Dit veelvuldig oefenen leidt tot interessant werk, waarvan u een selectie kunt zien.
WOHO debut
Na decennia in de schaduw te werken stelt de Merksemse kunstenaar WOHO eindelijk tentoon. De tentoonstelling bevat 2 delen. Ogenblik Is een selectie van kleibeelden. Expressieve en dynamische koppen en figuren waarbij vlakken , volumes en de huid weloverwogen zijn. Atom-serie zijn collages en installaties rond een reeks aanstekers uit 1958. Nochtans bedoeld voor de wereldtentoonstelling kwamen ze in de vergetelheid en in verval terecht De kunstenaar herkent de gelijkenissen tussen het eigen leven en wat de aanstekers overkwam.
Zaterdag 18 & 25 juni 14u-18u
Zondag 19 & 26 juni 14u-18u
Woensdag 22 & 29 juni 19u30-22u
Three in one. An Budts, Eddie Lambregts en Kathleen Cels
Een ‘best of’ van schilderijen en bronzen sculpturen van drie Mariaburgse kunstenaars. Ze zetten hun open blik op de wereld en de mensen die hen omringen om in beeldend werk. Een samenspel van kleur, beweging en emotie is het resultaat. Hun wegen kruisten elkaar op verschillende fronten. Van harte welkom op hun kruispunt van een gedeelde passie.
Zaterdag 7, 14 & 21 mei 14u-18u
Zondag 8, 15 & 22 mei 14u-18u
Woensdag 11, 18 & 25 mei 19u30-22u
Gebroken cirkels: V.P.M. Bio
De werken van beeldend dichter V.P.M. Bio zijn verhalen die hij in lagen opbouwt en waarbij hij de kijker uitnodigt die te ontrafelen. Hij heeft altijd al dat spel van weglaten en tonen gespeeld: foto’s overschilderen, dan weer verf wegschrapen, opnieuw overschilderen, elementen toevoegen en verwijderen om zo tot de essentie te komen, wat recent aanleiding gaf tot werk dat gekenmerkt wordt door een grote soberheid.
Zaterdag 23 & 30 april 14u-18u
Zondag 24 & 1 mei 14u-18u
Woensdag 27 april & 4 mei 19u30-22u
Vernissage
Vrijdag 22 april 19u30
Inleiding: Roger Nupie.
Eddy Thomas
Naast realistische werken maakt Eddy er ook met sterk gestileerde surrealistisch aandoende figuren die ondanks hun sterke vereenvoudiging geloofwaardig overkomen. Tevens komt het abstracte zich aanbieden wat vooral met cirkels verwerkt wordt. Verder zijn er de ruimtelijke werken met verschillende steensoorten maar waarvan albast toch de voornaamste is en die onder het toeziend oog van beeldhouwer Guy Janssen verwerkt worden tot eenvoudige meestal kleine objecten.
Zaterdag 9 & 16 april
Zondag 10 & 17 april
Woensdag 13 & 20 april
naTuur verbindT: Tex Tracé
Els Vermeulen
Ingrid Gulinck
Rita Van Audenrode
De natuur is een gulle bron van energie, inspiratie en materialen. Ze schenkt ons rust en pure schoonheid. Groei gaat er vanzelf. Ze zet de textiele kunstenaars aan tot een innerlijk, creatief proces. Ze voelen ons verbonden met gelijkgestemde zielen en doen elkaar evolueren.
Zaterdag 26 maart en 2 april
Zondag 27 maart en 3 april
Woensdag 30 maart
Een jaar in bijlage: Greet Taeymans
Greet recycleerde de weekendbijlagen van De Morgen tot een jaaroverzicht in eigenzinnige etsen op handgeschept papier. In het pre-coronajaar 2019 vatte kunstenares Greet het idee op om elke week een markant beeld uit de weekendbijlage van De Morgen als inspiratie te gebruiken voor een persoonlijke ets. Voor een verbeterde indruk als het ware. Haar grafische interpretatie van het beeld in de DM Magazine of Zeno blijft soms in de buurt van de oorspronkelijke figuur, soms is het verband eerder abstract. Maar in wezen zitten alle beelden, woorden, verhalen, inkten, tinten en kleur van de weekendbijlage van De Morgen in 2019 samengeperst in 52 vellen. In de eigenzinnige verwerking is alles grafiek.
Zaterdag 12 & 19 maart
Zondag 13 & 20 maart
Woensdag 16 & 23 maart
Cathérine Verbruggen
Cathérine Verbruggen is een Antwerpse kunstenares die gebruikt maakt van verschillende technieken om gepersonaliseerde kunst te maken. Zij heeft haar basisopleiding gevolgd op de kunsthumaniora van Antwerpen. Tijdens haar verblijf in de USA heeft ze collagetechnieken geleerd bij een kunstatelier in Rochester Hills, Michigan en momenteel volgt ze grafische vormgeving aan de academie van Brasschaat.
Bij haar werken gebruikt ze vaak collagetechnieken, gerecycleerde reclameaffiches, epoxycoating en verschillende druktechnieken. Al deze technieken combineert ze om, volgens de wensen van de klant, een persoonlijk en betaalbaar werk te maken. Gezien de grote vraag naar deze werken richt ze in 2021 haar eigen bedrijfje Cathérine Personal Art op.
Cathérine heeft tentoongesteld in België, Polen en de USA.
Zaterdag 15, 22 & 29 januari 14u-18u
Zondag 16, 23 & 30 januari 14u-18u
Woensdag 19, 26 januari & 2 februari 19u30-22u
Back in town Kadokado
Eindelijk kan onze geschenkenbeurs met eindjaar 2021 terug doorgaan bij Tracé. De kunstenaars moesten in 2020 alles in de dozen laten zitten. Maar nu is het tijd om uit te pakken! Hartelijk welkom iedereen! Kom langs om mee te genieten van talloze kado-ideetjes, die met de grootste zorg en creativiteit zijn gemaakt. Geniet in onze feestelijk aangeklede galerie van hand- en kunstwerk van onderstaande deelnemers of kom ons gezelschap houden tijdens de donkerste maar gezelligste dagen!
‘Transitie objecten’ Mieke Rosier
Vlaggetjes en knuffels om te geven, te krijgen of te houden — Ina Borgers Choukelouke
Schattige popjes en dingetjes, met liefde gehaakt — Shana Picard
Ieder kind verdient een allerbeste vriend — Josja de Vree
Van klei naar kunst — Gust Van Gorp
Feestelijk aan tafel met kleurrijk keramiek — Jeannine Anné
Zilversmid aan huis, met unieke en persoonlijke ontwerpen — Kristina Embregts, Atelier KE
Robuust keramiek met een kunstzinnige touch — Karin Quintin-Peeters
Bijzondere lederen creaties, professioneel maatwerk — Sonja Nieländer LS Leatherworks
Kaarten om je wensen mooi aan te vullen —Thérèse Van Riet
Vrijdag 10 december 19u30 – 22u
Zaterdag 11 en 18 december 14u en 18u
Zondag 12 en 19 december 14u en 18u
Woensdag 15/12 tussen 19u30 en 22 u
Mik & Rik
40 jaar samen op atelier - een bloemlezing
De herfst is de lente van de winter - Toulouse-Lautrec
Wit is de kleur van onmacht, als je niet kan schrijven blijft het papier wit en leeg - Stéphane Mallarmé
Zaterdag 27 november en 4 december 14u-18u
Zondag 28 november en 5 december 14u-18u
Woensdag 1 en 8 december 19u30-22u
Viva Italia: Willy Van de Velde en Ronald Joossen
Willy Van de Velde is vooral een Spanje-liefhebber zoals hij hier enkele jaren geleden liet zien. Dat belet niet dat ook Italië op hem een enorme indruk maakte tijdens verschillende reizen. Nu toont hij vooral aquarellen van Italiaanse steden en landschappen, van het Noorden tot in Sicilië.
Zijn mede-exposant, Ronald Joossen, is behept van Italië, en toont vooral grafiek, meer bepaald steendrukken en etsen. De rode draad in zijn werk zijn de tuinen, de vegetatie, literatuur en de antieke cultuur.
Zaterdag 13 en 20november 14u-18u
Zondag 14 en 21 november 14u-18u
Woensdag 17 en 24 november 19u30-22u
Marc, Silke en Dorus Daneels
Naar aanleiding van Marc zijn 65 ste verjaardag organiseert hij samen met zijn kinderen Silke en Dorus een expo.
Als pionier van Tracé is dit de ideale gelegenheid om deze locatie als thuisbasis te gebruiken. Het pensioen en de lockdown gaven Marc veel tijd om zijn dagen creatief te vullen.
Silke is meer dan 15 jaar actief als zelfstandig Grafisch Vormgever en Illustrator onder de naam Dasi.
De geboortekaartjes, huwelijksdrukwerk en communicatiematerialen die ze ontwerpt, stralen steeds een zekere gevoeligheid en finesse uit. In deze expo toont ze een selectie schetsen die ze maakte in haar vrije tijd. Dit jaar lanceerde ze Alma-The art of happiness. Een nieuw project waarmee elke maand geluk en positiviteit verspreid worden via kunstwerkjes die wisselende kunstenaars maken.
http://www.dasi.be
http://www.alma-happiness.be
Dorus werkt met neon en laat zich inspireren door oude religieuze manuscripten.
info@neonstudio.be
Zaterdag 16 en 23 oktober 14u-18u
Zondag 17 en 24 oktober 14u-18u
Woensdag 20 en 27 oktober 19u30-22u
Stoned - Jan Daneels
Wat heeft waarde en wat niet?
Jan onderzoekt deze vraag, om het met de woorden van Lucebert te zeggen: ‘alles van waarde is weerloos’.
Er zit weemoed in ‘zijn’ beelden van verlatenheid.
Gestileerde monumentale opnamen van details getuigen van een scherpe blik en zijn een streling voor het oog.
Hij fotografeert weinig mensen, maar de menselijke aanwezigheid is des te meer te ontdekken in het erfgoed dat in beeld wordt gebracht.
Jan voelt zich een nomade, reizend van de ene foto naar de andere, zonder motief, ratio, voorwendsel.
Hij zegt het zelf zo: “ ik fotografeer stomme dingen “.
Jan probeert in zijn foto’s tijdelijkheid te laten overleven …..
Za 2 en 9 oktober 14u-18u
Zo 3 en 10 oktober 14u-18u
Wo 6 en 13 oktober 19u tot 22u
(Tekst: Werner Paenen)
Machteld Gysen, Rudy Calluy en Steven Dalving
Vanuit de innerlijke beleving van haar leven komt Machteld tot de inspirerende creatie van nieuwe werelden vol nieuwe mogelijkheden. Hoe zou onze eigen wereld eruit zien moesten we ontdaan worden van de belemmeringen die heden en verleden als indruk op ons nalaten?
Het gewone dagdagelijkse leven raakt hem, daarom fotografeert Rudi graag de man in de straat, ieder met zijn eigen verhaal. Fotograferen op glasplaat en negatief beeld is altijd een uitdaging. Een verbinding tussen het onzichtbare en het zichtbare. Enkel met previsualisatie en gevoelsmatig zal het verhaal zich opbouwen. Tijdens de reportage en het ontwikkelprocédé blijft de foto zijn geheimen bewaren en geeft deze pas vrij aan het einde van het proces.
Organische uitdrukkingen van schoonheid, lichtheid, blijdschap, tederheid en goddelijke inspiratie… Jullie enteren een nieuwe tijdperk en maken een planetaire-humane transformatie mee… Het wonderlijke vermogen van de mens is te mogen kiezen. Op het eerste zicht lijken deze wat willekeurige uitspansels van kleur en vormen maar niets is minder waar! Steven hoopt dat dit schoonheid, lichtheid, blijdschap, tederheid, goddelijke inspiratie…. kan meegeven zoals het voor hem heeft gedaan.
Zaterdag 18 en 25 september 14u-18u
Zondag 19 en 26 september 14u-18u
Woensdag 22 en 29 september 19u30-22u
Een passie voor klei – Clay Expressions on Tour
Clay Expressions is een groep keramisten uit de regio Leuven die allemaal al meer dan twintig jaar met hun handen in de klei zitten. Na hun studiejaren aan de Academie Leuven en het IKA Mechelen zijn ze elkaar blijven ontmoeten om ervaringen en ideeën te delen, elkaar aan te moedigen en advies te geven.
Ze organiseerden enkele gezamenlijke tentoonstellingen onder de naam Clay Expressions in CC De Borre, maar de ambities werden geleidelijk aan groter. Zo ontstond de idee voor een reizende tentoonstelling door heel België: Clay Expressions on Tour.
Bernadette Lefevere, initiatiefneemster: ‘De grote drijfveer achter dit project is plezier. Het plezier om samen met keramiekvrienden aan een project te werken, het plezier om mensen te laten kennismaken met de vele mogelijkheden en aspecten van keramiek, het plezier om te zoeken naar ideale locaties en mooie opstellingen.’ Het is ook een bewuste keuze om heel België te doorkruisen, beide zijden van de taalgrens. ‘We zijn één land, maar op cultureel vlak zijn we altijd opgesplitst. We willen dat uitdrukkelijk doorbreken.’
Op elke locatie nodigt Clay Expressions on Tour een regionale bekende keramist(e) uit als centrale gast. Voor de openingstentoonstelling bij Imaginair in Rijmenam was dit Marika Vansant (Mechelen). Zij ontving de Vlaamse Cultuurprijs 2020 voor haar werk ‘Twisting into Nature’.
De tweede halte is in het cultuurstation Tracé te Ekeren, van 3 september tot 12 september 2021. Als gastkeramiste verwelkomt het collectief daar Margot Thyssen, bekend om haar porseleinwerk met subtiele gegoten lagen in verschillende kleuren. Margot Thyssen : "Steeds op zoek naar het pure, harmonie tussen eenvoud en detail"
De negen deelnemende keramisten, samen goed voor 217 jaar ervaring met klei zijn Linda Bollens, Etienne De Bie, Lucy Dewit, Griet Dupré, Hubert Huysman, Milica Jovanovic, Bernadette Lefevere, Vera Stoefs, Fons Van Tricht.
Om eenheid te behouden in dit uitgebreide aanbod van vormen en kleuren sprak de groep Kris Cuvelier aan als curator of ‘tentoonstellingsmaker’. Kris is ook afgestudeerd aan de Academie Leuven.
Kris Cuvelier: ‘Met dit project voel ik me op reis langs de gevarieerde landschappen van de keramiekwereld en ontmoet ik boeiende mensen die elk hun eigen verhaal willen vertellen. Ik probeer er een mooie wereldkaart van te maken en hoop dat deze verrukkelijke tocht veel mensen zal inspireren.’
Deze tentoonstelling wil het brede publiek laten kennismaken met de bijna oneindige mogelijkheden van klei. De keramisten gaan met veel plezier een gesprek aan met de bezoekers.
Na Rijmenam (mei) en Ekeren (september) trekt Clay Expressions in het najaar nog verder naar Luik, waar Nathalie Doyen de gastkeramiste is. In 2022 doet Clay Expressions de andere provincies aan.
Meer info op clay expressions
Zaterdag 4 en 11 september 14u-18u
Zondag 5 en 12 september 14u-18u
Woensdag 8 september 19u30-22u
Monica Van Tendeloo
Françoise De Vre
Art Confrontation met Simona Ambrosini, Kris Backers, Marjolein Burbank, CoDe, Els De Bleekere, Geert Defurne, Ingegert De Smet, Ermani, Mie Ghesquiere, Doris Grieten, Anna Iris Luneman, Herbert Monsieur, Ingrid Van der Heyden, Yo Vandevenne, Tania Verhelst, Annie Verhoeven, Erien Withouck en Gerdi Zwaan
Rudiger Ceulemans
Margot Klingenberg
Willy Van de Velde
Chris De Pauw
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.