terugBlik

25 jaar Tracé

Dit jaar wordt cultuurstation Tracé 25 jaar. Dit moet uiteraard in de verf gezet worden. De muren van de tentoonstellingsruimte zullen van vloer tot plafond bekleed worden met canvas. Hierop kan iedereen hun creativiteit loslaten. Er zal tijdens  de openingsuren de gelegenheid zijn om een bijdrage aan dit kunstwerk te leveren. Gedurende deze periode worden er ook workshops georganiseerd met kinderen van de basisscholen van Ekeren.

 

 

Verder kan je een groepstentoonstelling  zien van exposanten en oprichters van Tracé : Charley Vallet, Chris De Pauw, Els Van Loon, Ingrid Van Der Heyden, Jan Verschueren, Marc Daneels, Paul De Roy (+), Stef Van Eyck.

 

 

 

 

 

Stationsdichter  Kris Van den Bosch zal 6 gedichten tonen aan het station en op het perron.

 

 

 

Aftrap op zaterdag 3 september. Iedereen is welkom om vanaf dan ons reuzegroot canvas te helpen vullen met creaties.  Kijkdag is op zaterdag 17 september.

 

 

 

 

 

Op zondag 18 september tijdens de finissage ontvangen we eregasten en wordt het canvas in stukken gesneden zodat deze als aandenken meegenomen kunnen worden. De finissage werd opgeluisterd door Jan (gitaar en mondharmonica), Veerle (viool) en
Giedo (trekzak en blokfluit).

 

Galerij + Atelier    zaterdag 3, 10 en 17 september 14u- 18u

zondag 4, 11 en 18 september 14u -18u

woensdag 7, 14 en 21 september 19u30 - 22u

Podium:       zaterdag 10/9  om 20u GRØM Live Jazz     Philippe Posson ( Sax),

Ivo Tops (Slagwerk), Kris van Mol ( Gitaar) Rafael Jacobs ( Bass)

 

 

 

Zaterdag 17/9 om 20u  Madeleine Nieuwlaat , José Hernandez & Inge Doms

 

 

 

Deze activiteit werd georganiseerd in samenwerking met het district Ekeren

Human art

Zo. 3 juli –Zo. 28 augustus (alleen op zondag 14u-18u)

Op zondagochtend wordt er in Tracé getekend, geschilderd naar model. Dit veelvuldig oefenen leidt tot interessant werk, waarvan u een selectie kunt zien.

WOHO debut

Na decennia in de schaduw te werken stelt de Merksemse kunstenaar WOHO eindelijk tentoon. De tentoonstelling  bevat 2 delen. Ogenblik Is een selectie van kleibeelden. Expressieve en dynamische koppen en figuren  waarbij vlakken , volumes en de huid weloverwogen zijn. Atom-serie zijn collages en installaties rond een reeks aanstekers uit 1958. Nochtans bedoeld voor de wereldtentoonstelling kwamen ze in de vergetelheid en in verval terecht De kunstenaar herkent de gelijkenissen tussen het eigen leven en wat de aanstekers overkwam.

Zaterdag 18 & 25 juni 14u-18u

Zondag 19 & 26 juni 14u-18u

Woensdag 22 & 29 juni 19u30-22u

 

 

Anita & Jerome Cop

Zaterdag 28 mei, 4 & 11 juni 14u-18u

Zondag 28 mei, 5 & 12 juni 14u-18u

Woensdag 1, 8 & 15 juni 19u30-22u

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Three in one. An Budts, Eddie Lambregts en Kathleen Cels

Een ‘best of’ van schilderijen en bronzen sculpturen van drie Mariaburgse kunstenaars. Ze zetten hun open blik op de wereld en de mensen die hen omringen om in beeldend werk. Een samenspel van kleur, beweging en emotie is het resultaat. Hun wegen kruisten elkaar op verschillende fronten. Van harte welkom op hun kruispunt van een gedeelde passie.

Zaterdag 7, 14 & 21 mei 14u-18u

Zondag 8, 15 & 22 mei 14u-18u

Woensdag 11, 18 & 25 mei 19u30-22u

 

Gebroken cirkels: V.P.M. Bio

De werken van beeldend dichter V.P.M. Bio zijn verhalen die hij in lagen opbouwt en waarbij hij de kijker uitnodigt die te ontrafelen. Hij heeft altijd al dat spel van weglaten en tonen gespeeld: foto’s overschilderen, dan weer verf wegschrapen, opnieuw overschilderen, elementen toevoegen en verwijderen om zo tot de essentie te komen, wat recent aanleiding gaf tot werk dat gekenmerkt wordt door een grote soberheid.

Zaterdag 23 & 30 april 14u-18u

Zondag 24 & 1 mei 14u-18u

Woensdag 27 april & 4 mei 19u30-22u

Vernissage

Vrijdag 22 april 19u30

Inleiding: Roger Nupie.

Eddy Thomas

Naast realistische werken maakt Eddy er ook met sterk gestileerde surrealistisch aandoende figuren die ondanks hun sterke vereenvoudiging geloofwaardig overkomen. Tevens komt het abstracte zich aanbieden wat vooral met cirkels verwerkt wordt. Verder zijn er de ruimtelijke werken met verschillende steensoorten maar waarvan albast toch de voornaamste is en die onder het toeziend oog van beeldhouwer Guy Janssen verwerkt worden tot eenvoudige meestal kleine objecten.

Zaterdag 9 & 16 april

Zondag 10 & 17 april

Woensdag 13 & 20 april

naTuur verbindT: Tex Tracé

Christine Wijnen

Els Vermeulen

Ingrid Gulinck

Rita Van Audenrode

De natuur is een gulle bron van energie, inspiratie en materialen. Ze schenkt ons rust en pure schoonheid. Groei gaat er vanzelf. Ze zet de textiele kunstenaars aan tot een innerlijk, creatief proces. Ze voelen ons verbonden met gelijkgestemde zielen en doen elkaar evolueren.

Zaterdag 26 maart en 2 april

Zondag 27 maart en 3 april

Woensdag 30 maart

Een jaar in bijlage: Greet Taeymans

Greet recycleerde de weekendbijlagen van De  Morgen tot een jaaroverzicht in eigenzinnige etsen op handgeschept papier. In het pre-coronajaar 2019 vatte kunstenares Greet het idee op om elke week een markant beeld uit de weekendbijlage van De Morgen als inspiratie te gebruiken voor een persoonlijke ets. Voor een verbeterde indruk als het ware. Haar grafische interpretatie van het beeld in de DM Magazine of Zeno blijft soms in de buurt van de oorspronkelijke figuur, soms is het verband eerder abstract. Maar in wezen zitten alle beelden, woorden, verhalen, inkten, tinten en kleur van de weekendbijlage van De Morgen in 2019 samengeperst in 52 vellen. In de eigenzinnige verwerking is alles grafiek.

Zaterdag 12 & 19 maart

Zondag 13 & 20 maart

Woensdag 16 & 23 maart

Cathérine Verbruggen

Cathérine Verbruggen is een Antwerpse kunstenares die gebruikt maakt van verschillende technieken om gepersonaliseerde kunst te maken. Zij heeft haar basisopleiding gevolgd op de kunsthumaniora van Antwerpen. Tijdens haar verblijf in de USA heeft ze collagetechnieken geleerd bij een kunstatelier in Rochester Hills, Michigan en momenteel volgt ze grafische vormgeving aan de academie van Brasschaat.
Bij haar werken gebruikt ze vaak collagetechnieken, gerecycleerde reclameaffiches, epoxycoating en verschillende druktechnieken. Al deze technieken combineert ze om, volgens de wensen van de klant, een persoonlijk en betaalbaar werk te maken. Gezien de grote vraag naar deze werken richt ze in 2021 haar eigen bedrijfje Cathérine Personal Art op.
Cathérine heeft tentoongesteld in België, Polen en de USA.

Zaterdag 15, 22 & 29 januari 14u-18u

Zondag 16, 23 & 30 januari 14u-18u

Woensdag 19, 26 januari & 2 februari 19u30-22u

Back in town Kadokado

Eindelijk kan onze geschenkenbeurs met eindjaar 2021 terug doorgaan bij Tracé. De kunstenaars moesten in 2020 alles in de dozen laten zitten. Maar nu is het tijd om uit te pakken! Hartelijk welkom iedereen! Kom langs om mee te genieten van talloze kado-ideetjes, die met de grootste zorg en creativiteit zijn gemaakt.  Geniet in onze feestelijk aangeklede galerie van hand- en kunstwerk van onderstaande deelnemers of kom ons gezelschap houden tijdens de donkerste maar gezelligste dagen!

‘Transitie objecten’ Mieke Rosier

Vlaggetjes en knuffels om te geven, te krijgen of te houden — Ina Borgers Choukelouke

Schattige popjes en dingetjes, met liefde gehaakt — Shana Picard

Ieder kind verdient een allerbeste vriend — Josja de Vree

Van klei naar kunst — Gust Van Gorp

Feestelijk aan tafel met kleurrijk keramiek — Jeannine Anné

Zilversmid aan huis, met unieke en persoonlijke ontwerpen — Kristina Embregts, Atelier KE

Robuust keramiek met een kunstzinnige touch — Karin Quintin-Peeters

Bijzondere lederen creaties, professioneel maatwerk — Sonja Nieländer LS Leatherworks

Kaarten om je wensen mooi aan te vullen —Thérèse Van Riet

 

Vrijdag 10 december 19u30 – 22u

Zaterdag  11 en 18 december 14u en 18u

Zondag 12 en 19 december 14u en 18u

Woensdag 15/12 tussen 19u30 en 22 u

Mik & Rik

 

40 jaar samen op atelier - een bloemlezing

De herfst is de lente van de winter - Toulouse-Lautrec

Wit is de kleur van onmacht, als je niet kan schrijven blijft het papier wit en leeg - Stéphane Mallarmé

Zaterdag 27 november en 4 december 14u-18u

Zondag 28 november en 5 december 14u-18u

Woensdag 1 en 8 december 19u30-22u

Viva Italia: Willy Van de Velde en Ronald Joossen

Willy Van de Velde is vooral een Spanje-liefhebber zoals hij hier enkele jaren geleden liet zien. Dat belet niet dat ook Italië op hem een enorme indruk maakte tijdens verschillende reizen. Nu toont hij vooral aquarellen van Italiaanse steden en landschappen, van het Noorden tot in Sicilië.

 

 

 

Zijn mede-exposant, Ronald Joossen, is behept van Italië, en toont vooral grafiek, meer bepaald steendrukken en etsen. De rode draad in zijn werk zijn de tuinen, de vegetatie, literatuur en de antieke cultuur.

 

 

 

 

Zaterdag 13 en 20november 14u-18u

Zondag 14 en 21 november 14u-18u

Woensdag 17 en 24 november 19u30-22u

Marc, Silke en Dorus Daneels

Naar aanleiding van Marc zijn 65 ste verjaardag organiseert hij samen met zijn kinderen Silke en Dorus een expo.

Als pionier van Tracé is dit de ideale gelegenheid om deze locatie als thuisbasis te gebruiken. Het pensioen en de lockdown gaven Marc veel tijd om zijn dagen creatief te vullen.

 

 

Silke is meer dan 15 jaar actief als zelfstandig Grafisch Vormgever en Illustrator onder de naam Dasi.
De geboortekaartjes, huwelijksdrukwerk en communicatiematerialen die ze ontwerpt, stralen steeds een zekere gevoeligheid en finesse uit. In deze expo toont ze een selectie schetsen die ze maakte in haar vrije tijd. Dit jaar lanceerde ze Alma-The art of happiness. Een nieuw project waarmee elke maand geluk en positiviteit verspreid worden via kunstwerkjes die wisselende kunstenaars maken.

http://www.dasi.be
http://www.alma-happiness.be

 

Dorus werkt met neon en laat zich inspireren door oude religieuze manuscripten.
info@neonstudio.be

 

 

 

Zaterdag 16 en 23 oktober 14u-18u

Zondag 17 en 24 oktober 14u-18u

Woensdag 20 en 27 oktober 19u30-22u

 

Stoned - Jan Daneels

Wat heeft waarde en wat niet?
Jan onderzoekt deze vraag, om het met de woorden van Lucebert te zeggen: ‘alles van waarde is weerloos’.
Er zit weemoed in ‘zijn’ beelden van verlatenheid.
Gestileerde monumentale opnamen van details getuigen van een scherpe blik en zijn een streling voor het oog.
Hij fotografeert weinig mensen, maar de menselijke aanwezigheid is des te meer te ontdekken in het erfgoed dat in beeld wordt gebracht.
Jan voelt zich een nomade, reizend van de ene foto naar de andere, zonder motief, ratio, voorwendsel.
Hij zegt het zelf zo: “ ik fotografeer stomme dingen “.
Jan probeert in zijn foto’s tijdelijkheid te laten overleven …..

Za 2 en 9 oktober 14u-18u
Zo 3 en 10 oktober 14u-18u
Wo 6 en 13 oktober 19u tot 22u

(Tekst: Werner Paenen)

Machteld Gysen, Rudy Calluy en Steven Dalving

Vanuit de innerlijke beleving van haar leven komt Machteld tot de inspirerende creatie van nieuwe werelden vol nieuwe mogelijkheden. Hoe zou onze eigen wereld eruit zien moesten we ontdaan worden van de belemmeringen die heden en verleden als indruk op ons nalaten?

 

 

 

Het gewone dagdagelijkse leven raakt hem, daarom fotografeert Rudi graag de man in de straat, ieder met zijn eigen verhaal. Fotograferen op glasplaat en negatief beeld is altijd een uitdaging. Een verbinding tussen het onzichtbare en het zichtbare. Enkel met previsualisatie en gevoelsmatig zal het verhaal zich opbouwen. Tijdens de reportage en het ontwikkelprocédé blijft de foto zijn geheimen bewaren en geeft deze pas vrij aan het einde van het proces.

 

 

 

 

Organische uitdrukkingen  van schoonheid, lichtheid, blijdschap, tederheid en goddelijke inspiratie…  Jullie enteren een nieuwe tijdperk en maken een planetaire-humane transformatie mee…  Het wonderlijke vermogen van de mens is te mogen kiezen. Op het eerste zicht lijken deze wat willekeurige uitspansels van kleur en vormen maar niets is minder waar!  Steven hoopt dat dit schoonheid, lichtheid, blijdschap, tederheid, goddelijke inspiratie…. kan meegeven zoals het voor hem heeft gedaan.

 

 

 

Zaterdag 18 en 25 september 14u-18u

Zondag 19 en 26 september 14u-18u

Woensdag 22 en 29 september 19u30-22u

Een passie voor klei – Clay Expressions on Tour

Clay Expressions is een groep keramisten uit de regio Leuven die allemaal al meer dan twintig jaar met hun handen in de klei zitten. Na hun studiejaren aan de Academie Leuven en het IKA Mechelen zijn ze elkaar blijven ontmoeten om ervaringen en ideeën te delen, elkaar aan te moedigen en advies te geven.

Ze organiseerden enkele gezamenlijke tentoonstellingen onder de naam Clay Expressions in CC De Borre, maar de ambities werden geleidelijk aan groter. Zo ontstond de idee voor een reizende tentoonstelling door heel België: Clay Expressions on Tour.

Bernadette Lefevere, initiatiefneemster: ‘De grote drijfveer achter dit project is plezier. Het plezier om samen met keramiekvrienden aan een project te werken, het plezier om mensen te laten kennismaken met de vele mogelijkheden en aspecten van keramiek, het plezier om te zoeken naar ideale locaties en mooie opstellingen.’ Het is ook een bewuste keuze om heel België te doorkruisen, beide zijden van de taalgrens. ‘We zijn één land, maar op cultureel vlak zijn we altijd opgesplitst. We willen dat uitdrukkelijk doorbreken.’

Op elke locatie nodigt Clay Expressions on Tour een regionale bekende keramist(e) uit als centrale gast. Voor de openingstentoonstelling bij Imaginair in Rijmenam was dit Marika Vansant (Mechelen). Zij ontving de Vlaamse Cultuurprijs 2020 voor haar werk ‘Twisting into Nature’.
De tweede halte is in het cultuurstation Tracé te Ekeren, van 3 september tot 12 september 2021. Als gastkeramiste verwelkomt het collectief daar Margot Thyssen, bekend om haar porseleinwerk met subtiele gegoten lagen in verschillende kleuren. Margot Thyssen : "Steeds op zoek naar het pure, harmonie tussen eenvoud en detail"

De negen deelnemende keramisten, samen goed voor 217 jaar ervaring met klei zijn Linda Bollens, Etienne De Bie, Lucy Dewit, Griet Dupré, Hubert Huysman, Milica Jovanovic, Bernadette Lefevere, Vera Stoefs, Fons Van Tricht.
Om eenheid te behouden in dit uitgebreide aanbod van vormen en kleuren sprak de groep Kris Cuvelier aan als curator of ‘tentoonstellingsmaker’. Kris is ook afgestudeerd aan de Academie Leuven.
Kris Cuvelier: ‘Met dit project voel ik me op reis langs de gevarieerde landschappen van de keramiekwereld en ontmoet ik boeiende mensen die elk hun eigen verhaal willen vertellen. Ik probeer er een mooie wereldkaart van te maken en hoop dat deze verrukkelijke tocht veel mensen zal inspireren.’
Deze tentoonstelling wil het brede publiek laten kennismaken met de bijna oneindige mogelijkheden van klei. De keramisten gaan met veel plezier een gesprek aan met de bezoekers.
Na Rijmenam (mei) en Ekeren (september) trekt Clay Expressions in het najaar nog verder naar Luik, waar Nathalie Doyen de gastkeramiste is. In 2022 doet Clay Expressions de andere provincies aan.

Meer info op clay expressions

Zaterdag 4 en 11 september 14u-18u

Zondag 5 en 12 september 14u-18u

Woensdag 8 september 19u30-22u

  

 

 

 

September - oktober 2020

Maart - april 2020

 

 

Januari - februari 2020

     

November - december 2019

      

September - oktober 2019

 

Mei - augustus 2019

    

Maart - april 2019

   

Januari - februari 2019

  

November - december 2018

 

September - oktober 2018

  

Greet Scheltjens

Marleen Geluykens

Luc Van Eyken

Ivan Janssens

Nona De Koninck

Josja De Vree

Lyra Oey

Stephan Laux

Gommaar Rossau

Jan Van Hoof

 

 

 

 

Erik Fransen

 

 

 

 

Carina Aerden

 

 

 

 

Maria Peeters

 

 

 

 

Jenny Louwagie

 

 

 

 

Patricia en Nemo Dolezal

 

 

 

 

Monica Van Tendeloo

 

 

 

 

René Boye

 

 

 

 

Françoise De Vre

 

 

 

 

Omer Crab

 

 

 

 

Dirk Van Gestel

 

 

 

 

Eddy Thomas

 

 

 

 

Art Confrontation met Simona Ambrosini, Kris Backers, Marjolein Burbank, CoDe, Els De Bleekere, Geert Defurne, Ingegert De Smet, Ermani, Mie Ghesquiere, Doris Grieten, Anna Iris Luneman, Herbert Monsieur, Ingrid Van der Heyden, Yo Vandevenne, Tania Verhelst, Annie Verhoeven, Erien Withouck en Gerdi Zwaan

 

 

 

 

Rudiger Ceulemans

 

 

 

 

Jan Daneels

 

 

 

 

Geladis Perez Martinez

 

 

 

 

V.P.M. Bio

 

 

 

 

Luk Vermeerbergen

 

 

 

 

Margot Klingenberg

Willy Van de Velde

 

 

 

Bob Ivens

 

 

 

 

Ivan Janssens

 

 

 

 

Stef Van Eyck

Chris De Pauw

 

 

 

Veerle Van Gassen

 

 

 

 

 

Sophie Wouters