terugBlik

Marc, Silke en Dorus Daneels

Naar aanleiding van Marc zijn 65 ste verjaardag organiseert hij samen met zijn kinderen Silke en Dorus een expo.

Als pionier van Tracé is dit de ideale gelegenheid om deze locatie als thuisbasis te gebruiken. Het pensioen en de lockdown gaven Marc veel tijd om zijn dagen creatief te vullen.

 

 

Silke is meer dan 15 jaar actief als zelfstandig Grafisch Vormgever en Illustrator onder de naam Dasi.
De geboortekaartjes, huwelijksdrukwerk en communicatiematerialen die ze ontwerpt, stralen steeds een zekere gevoeligheid en finesse uit. In deze expo toont ze een selectie schetsen die ze maakte in haar vrije tijd. Dit jaar lanceerde ze Alma-The art of happiness. Een nieuw project waarmee elke maand geluk en positiviteit verspreid worden via kunstwerkjes die wisselende kunstenaars maken.

http://www.dasi.be
http://www.alma-happiness.be

 

Dorus werkt met neon en laat zich inspireren door oude religieuze manuscripten.
info@neonstudio.be

 

 

 

Zaterdag 16 en 23 oktober 14u-18u

Zondag 17 en 24 oktober 14u-18u

Woensdag 20 en 27 oktober 19u30-22u

 

Stoned - Jan Daneels

Wat heeft waarde en wat niet?
Jan onderzoekt deze vraag, om het met de woorden van Lucebert te zeggen: ‘alles van waarde is weerloos’.
Er zit weemoed in ‘zijn’ beelden van verlatenheid.
Gestileerde monumentale opnamen van details getuigen van een scherpe blik en zijn een streling voor het oog.
Hij fotografeert weinig mensen, maar de menselijke aanwezigheid is des te meer te ontdekken in het erfgoed dat in beeld wordt gebracht.
Jan voelt zich een nomade, reizend van de ene foto naar de andere, zonder motief, ratio, voorwendsel.
Hij zegt het zelf zo: “ ik fotografeer stomme dingen “.
Jan probeert in zijn foto’s tijdelijkheid te laten overleven …..

Za 2 en 9 oktober 14u-18u
Zo 3 en 10 oktober 14u-18u
Wo 6 en 13 oktober 19u tot 22u

(Tekst: Werner Paenen)

Machteld Gysen, Rudy Calluy en Steven Dalving

Vanuit de innerlijke beleving van haar leven komt Machteld tot de inspirerende creatie van nieuwe werelden vol nieuwe mogelijkheden. Hoe zou onze eigen wereld eruit zien moesten we ontdaan worden van de belemmeringen die heden en verleden als indruk op ons nalaten?

 

 

 

Het gewone dagdagelijkse leven raakt hem, daarom fotografeert Rudi graag de man in de straat, ieder met zijn eigen verhaal. Fotograferen op glasplaat en negatief beeld is altijd een uitdaging. Een verbinding tussen het onzichtbare en het zichtbare. Enkel met previsualisatie en gevoelsmatig zal het verhaal zich opbouwen. Tijdens de reportage en het ontwikkelprocédé blijft de foto zijn geheimen bewaren en geeft deze pas vrij aan het einde van het proces.

 

 

 

 

Organische uitdrukkingen  van schoonheid, lichtheid, blijdschap, tederheid en goddelijke inspiratie…  Jullie enteren een nieuwe tijdperk en maken een planetaire-humane transformatie mee…  Het wonderlijke vermogen van de mens is te mogen kiezen. Op het eerste zicht lijken deze wat willekeurige uitspansels van kleur en vormen maar niets is minder waar!  Steven hoopt dat dit schoonheid, lichtheid, blijdschap, tederheid, goddelijke inspiratie…. kan meegeven zoals het voor hem heeft gedaan.

 

 

 

Zaterdag 18 en 25 september 14u-18u

Zondag 19 en 26 september 14u-18u

Woensdag 22 en 29 september 19u30-22u

Een passie voor klei – Clay Expressions on Tour

Clay Expressions is een groep keramisten uit de regio Leuven die allemaal al meer dan twintig jaar met hun handen in de klei zitten. Na hun studiejaren aan de Academie Leuven en het IKA Mechelen zijn ze elkaar blijven ontmoeten om ervaringen en ideeën te delen, elkaar aan te moedigen en advies te geven.

Ze organiseerden enkele gezamenlijke tentoonstellingen onder de naam Clay Expressions in CC De Borre, maar de ambities werden geleidelijk aan groter. Zo ontstond de idee voor een reizende tentoonstelling door heel België: Clay Expressions on Tour.

Bernadette Lefevere, initiatiefneemster: ‘De grote drijfveer achter dit project is plezier. Het plezier om samen met keramiekvrienden aan een project te werken, het plezier om mensen te laten kennismaken met de vele mogelijkheden en aspecten van keramiek, het plezier om te zoeken naar ideale locaties en mooie opstellingen.’ Het is ook een bewuste keuze om heel België te doorkruisen, beide zijden van de taalgrens. ‘We zijn één land, maar op cultureel vlak zijn we altijd opgesplitst. We willen dat uitdrukkelijk doorbreken.’

Op elke locatie nodigt Clay Expressions on Tour een regionale bekende keramist(e) uit als centrale gast. Voor de openingstentoonstelling bij Imaginair in Rijmenam was dit Marika Vansant (Mechelen). Zij ontving de Vlaamse Cultuurprijs 2020 voor haar werk ‘Twisting into Nature’.
De tweede halte is in het cultuurstation Tracé te Ekeren, van 3 september tot 12 september 2021. Als gastkeramiste verwelkomt het collectief daar Margot Thyssen, bekend om haar porseleinwerk met subtiele gegoten lagen in verschillende kleuren. Margot Thyssen : "Steeds op zoek naar het pure, harmonie tussen eenvoud en detail"

De negen deelnemende keramisten, samen goed voor 217 jaar ervaring met klei zijn Linda Bollens, Etienne De Bie, Lucy Dewit, Griet Dupré, Hubert Huysman, Milica Jovanovic, Bernadette Lefevere, Vera Stoefs, Fons Van Tricht.
Om eenheid te behouden in dit uitgebreide aanbod van vormen en kleuren sprak de groep Kris Cuvelier aan als curator of ‘tentoonstellingsmaker’. Kris is ook afgestudeerd aan de Academie Leuven.
Kris Cuvelier: ‘Met dit project voel ik me op reis langs de gevarieerde landschappen van de keramiekwereld en ontmoet ik boeiende mensen die elk hun eigen verhaal willen vertellen. Ik probeer er een mooie wereldkaart van te maken en hoop dat deze verrukkelijke tocht veel mensen zal inspireren.’
Deze tentoonstelling wil het brede publiek laten kennismaken met de bijna oneindige mogelijkheden van klei. De keramisten gaan met veel plezier een gesprek aan met de bezoekers.
Na Rijmenam (mei) en Ekeren (september) trekt Clay Expressions in het najaar nog verder naar Luik, waar Nathalie Doyen de gastkeramiste is. In 2022 doet Clay Expressions de andere provincies aan.

Meer info op clay expressions

Zaterdag 4 en 11 september 14u-18u

Zondag 5 en 12 september 14u-18u

Woensdag 8 september 19u30-22u

  

 

 

 

September - oktober 2020

Maart - april 2020

 

 

Januari - februari 2020

     

November - december 2019

      

September - oktober 2019

 

Mei - augustus 2019

    

Maart - april 2019

   

Januari - februari 2019

  

November - december 2018

 

September - oktober 2018

  

Greet Scheltjens

Marleen Geluykens

Luc Van Eyken

Ivan Janssens

Nona De Koninck

Josja De Vree

Lyra Oey

Stephan Laux

Gommaar Rossau

Jan Van Hoof

 

 

 

 

Erik Fransen

 

 

 

 

Carina Aerden

 

 

 

 

Maria Peeters

 

 

 

 

Jenny Louwagie

 

 

 

 

Patricia en Nemo Dolezal

 

 

 

 

Monica Van Tendeloo

 

 

 

 

René Boye

 

 

 

 

Françoise De Vre

 

 

 

 

Omer Crab

 

 

 

 

Dirk Van Gestel

 

 

 

 

Eddy Thomas

 

 

 

 

Art Confrontation met Simona Ambrosini, Kris Backers, Marjolein Burbank, CoDe, Els De Bleekere, Geert Defurne, Ingegert De Smet, Ermani, Mie Ghesquiere, Doris Grieten, Anna Iris Luneman, Herbert Monsieur, Ingrid Van der Heyden, Yo Vandevenne, Tania Verhelst, Annie Verhoeven, Erien Withouck en Gerdi Zwaan

 

 

 

 

Rudiger Ceulemans

 

 

 

 

Jan Daneels

 

 

 

 

Geladis Perez Martinez

 

 

 

 

V.P.M. Bio

 

 

 

 

Luk Vermeerbergen

 

 

 

 

Margot Klingenberg

Willy Van de Velde

 

 

 

Bob Ivens

 

 

 

 

Ivan Janssens

 

 

 

 

Stef Van Eyck

Chris De Pauw

 

 

 

Veerle Van Gassen

 

 

 

 

 

Sophie Wouters