terugBlik

Het district Ekeren verleende de cultuurprijs voor blikvanger aan Tracé Cultuurstation!

In zijn toespraak in het districtshuis zei Schepen Marc Elseviers dat Tracé een laagdrempelige werking en een streven naar een toegankelijkheid voor iedereen heeft. 'Tracé zet een erg breed en divers cultuurpalet in de kijker. Tracé blijft zoeken naar interessante culturele samenwerkingen binnen het Ekerse. Zo heeft de jury veel lof voor de creatieve samenwerking met BUSO De Tjalk.' Marc Elseviers stelt dat Tracé al jaren een begrip is in Ekeren.

Niemand in Tracé had deze prijs verwacht maar Tracé is heel opgetogen voor de waardering.

Vera De Mulder en Kit Lam Lee (Debbie)

Abstracte expressie, geleid door passie en dynamiek
Vera De Mulder
Na zeven jaar schilderkunst aan Academie Schoten onder begeleiding van Marc Kennes, omarmt ze haar schilderstijl: abstract expressionisme met uitlopers naar lyrisch expressionisme. Haar werk kenmerkt zich door fel contrast en besliste penseelstreken, doordrenkt van emotie. Ze omarmt vereenvoudigde vormen, schilderend vanuit haar hart. Haar huidige focus verschuift steeds meer naar zuivere abstractie. Elke penseelstreek is een expressie van dynamiek. Schilderen blijft voor haar de ultieme vorm van zelfexpressie en een voortdurende ontdekkingstocht. De toekomst zal haar kunstpad verder vormgeven. Voor nu, geniet van wat je ziet, want haar werk spreekt voor zich.
Kit Lam Lee (Debbie)
Gefascineerd door het concept ‘contrast’. Volgens haar kan je overal contrast vinden. Rechte lijnen vs organische vormen; ruw vs glad; geglazuurd vs ongeglazuurd; licht vs donker; zacht vs hard; hol vs vol. Ze gebruikt dit concept vaak als vertrekpunt omdat er bijna oneindig veel mogelijkheden zijn. Door te experimenteren en spelen met combinaties van vormen & kleuren, vindt zij telkens leuke beelden.

 

Za. 25 & zo 26 mei 14u-18u
Za. 1 & zo 2 juni 14u-18u
Wo. 29 mei & 5 juni 19u30-22u

DE TONG

Wat een paar jaar lang de begeleidingsband was van Steven ‘Stef’ Boers, met een bezetting van maar liefst 22 roterende muzikanten is mettertijd een vaste kern geworden. Een échte band met 5 muzikanten: zanger-gitarist Steven Boers, Big Ben Bullet Pittoors op de mondharmonica, Steven Hendrickx op gitaar, Rimbert Haché aan de drums en Neel Swinnen op bas. 'Stef’ is nu dus gewoon ‘one of the guys’ en heeft zijn geboortenaam Steven Boers weer aangenomen. De Tong is ondertussen in deze bezetting ook meer geëvolueerd van een akoestische band naar een stevige folkrockband met bluesy invloeden. Kom zeker onze nieuwe sound eens beluisteren!

Za. 11 mei 20u

KLASSIEKE GITAAR HAPPENING

Muzikaal hoogtepunt vol kwaliteit en sfeer. Of je nu een doorgewinterde gitarist bent of gewoon van muziek geniet, je bent van harte welkom om deel te nemen.
Aarzel niet om je eigen instrument mee te brengen en samen met anderen te genieten van deze inspirerende gebeurtenis.

Zo. 12 mei 11u

LIVING ROOMIES

Huiskamerband Living Roomies speelt nummers van Johnny Cash en Simon & Garfunkel uit de jaren 1960, tot veel recenter werk, denk aan Billie Eilish.
Hebben beloofd ook te passeren: Bowie, Pixies, Daan, Elbow en zo.
Een mooie mix van herkenbaar en meezingbaar en dansbaar werk tot "tiens, dat nummer ken ik niet, maar 't is wel goed!"

Zaterdag 25 mei 20u

Erik Van De Mert en Wilfried Van Bauwel

Diepte onthuld, nieuwsgierigheid gewekt: het spel van perceptie
Erik Van De Mert, geboren in Antwerpen in 1958, is zowel kendo-leraar bij Troubleyn, geleid door Fabre, als een kunstschilder.
Zijn werken, waaronder het opvallende "Lights & Colours", belichamen subtiliteit en diepte door tientallen zorgvuldig aangebrachte lagen verf.
Vaak hergebruikt hij oude doeken, waardoor zijn kunst een authentieke geleefdheid uitstraalt. De gelaagdheid van zijn werk geeft een suggestie van stralende tinten vanuit de diepte. Het intense rood, doorspekt met pulserend geel, roept associaties op van theaterspots in een rode ambiance of autolichten in de regen. Hoewel aanvankelijk aangenaam, wekt het uiteindelijk een gevoel van onrust op, door de onvoorspelbare patronen en de suggestie van diepte achter het scherm.
Van De Mert wekt nieuwsgierigheid op en daagt de kijker uit tot een obsessief spel van perceptie.
Uit ambacht geboren, door passie verrijkt: een kunstenaarsleven
Wilfried Van Bauwel, grotendeels autodidact, begon op zestienjarige leeftijd in zijn vaders schoenmakerij, later overgenomen.
Zijn passie voor kunst, aangewakkerd door museumbezoeken, leidde tot avondonderwijs aan de Academie voor Beeldende Kunsten van Berchem. Zelfstudie en bewondering voor kunstenaars als Jan Cox en Fred Bervoets vormden zijn verdere groei.
Een reis naar New York in 1981, met exposities van Picasso en andere moderne kunstenaars, inspireerde hem diepgaand. Als ambachtsman overdag, creëert hij 's nachts zijn eigen universum. Zijn werk, beïnvloed door eenzaamheid en maatschappelijke thema's, getuigt van spontaniteit en diepgang, met vrouwenhoofden als terugkerend motief.
Van Bauwel is geëvolueerd tot een kunstenaar van grote kracht en authenticiteit.
Vernissage za. 4 mei 14u
Za. 4 & zo. 5 mei 14u-18u
Za 11 & zo 12 mei 14u-18u
Za. 18 & zo 19 mei 14u-18u
Wo. 8 & 15 & 22 mei 19u30-22u

Atelier in Beeld

Tracé biedt het hele jaar door een breed scala aan workshops aan, waarbij deelnemers hun creativiteit kunnen ontwikkelen en nieuwe vaardigheden kunnen ontdekken onder begeleiding van ervaren instructeurs. Of je nu geïnteresseerd bent in schilderen, beeldhouwen, textielbewerking of andere creatieve activiteiten, Tracé heeft voor elk wat wils.

TexTracé verwelkomt deelnemers in het textielatelier, waar ze samen kunnen reflecteren over textiele technieken, brainstormen over natuur- en cultuurimpressies, en nieuwe werkvormen kunnen verkennen met materialen zoals draad, papier, vezels, en wol.

In de workshop Model kunnen deelnemers fascinerende lessen volgen in het tekenen van het menselijk lichaam, waar verschillende stijlen en technieken worden verkend. Onder begeleiding van professionals zoals Josja de Vree en Pieter-Jan Maesen ontwikkelen deelnemers hun eigen artistieke handschrift in een stimulerende en ontspannen sfeer.

Onder leiding van professionele edelsmid Kristina Embregts kunnen deelnemers hun eigen wassen model ontwikkelen voor een zilveren ring in de workshop Maak je eigen ring, waarbij fijn en gedetailleerd werk leidt tot betaalbare en stijlvolle sieraden.

In de workshop Steen kunnen deelnemers hun eigen beeld creëren met zachte mergelsteen, ytong of albast, onder begeleiding van Guy Janssen op zaterdag van 14u tot 17u.

Totaal nieuw is het atelier op het gelijkvloers (de vroegere smidse). Hier kan je terecht voor  de workshops bronsgieten, lassen en keramiek.

Op zondag 5 mei kunnen vertellers, zangers en muzikanten hun klanken laten horen tijdens het open podium 'Stoepklinkers'. Inschrijven is mogelijk bij Madeleine Nieuwlaat via echt gebeurd.

Za. 4 mei 14u-18u

Zo. 5 mei 11u-18u

Ann Van Dingenen en Inge Vercammen
Ann schildert voornamelijk met olieverf op doek. Haar inspiratie haalt ze uit literatuur, het collectief geheugen, of dagdagelijkse taferelen. Hierbij gebruikt ze oa. vintage Kodachrome foto’s geplukt uit oude tijdschriften of bevroren filmfragmenten uit de jaren vijftig, zestig en zeventig. Ze stralen een zekere naïviteit uit van een veilige omgeving dat gepaard gaat met een nostalgisch gevoel naar ‘toen’, al dan niet met een vleugje humor. Achter de sereniteit van sommige beelden zit een rakende waarheid verhuld. ‘Both sides’ verwijst naar het leven van beide kanten, ‘haar verhaal en jullie verhaal’, ‘geven en nemen’ en uiteindelijk ‘winnen en verliezen’. Sinds enkele jaren verdiept zij zich ook in de tekenkunst waarvan op deze tentoonstelling enkele werken te zien zullen zijn.

 

 

Het werk van Inge richt zich op levende wezens, fauna, flora en menselijke figuren, met symbolisme als inspiratie. Ze gebruikt steengoed en porselein om sculpturen te maken, inclusief vogels en andere dieren, en integreert humor om de realiteit te verzachten. Haar creaties kunnen dienen als illustraties voor boeken of cartoons. Contrast, ritme, compositie, humor en dramatiek zijn essentieel, en kleurgebruik via glazuren bepaalt de sfeer. Het combineren van verschillende materialen voegt een extra dimensie toe, terwijl een cross-over opleiding nieuwe mogelijkheden ontdekt en haar werk laat evolueren.

Za. 20 apr. & zo. 21 apr. 14-18u
Za. 27 apr. & zo. 28 apr. 14-18u
Wo. 24 apr. & 1 mei 19u30-22u

The Session Kings

Zaterdag 20 april 20u

Het trio, bestaande uit Alain Nauwelarts op gitaar en zang, Ivan de Laet op drums en Peter van Merode op bas, belooft een onvergetelijke avond vol blues. Van 'T Bone Walker tot 'ZZ Top', ze spelen een breed scala aan nummers die het publiek meenemen op een muzikale reis door de geschiedenis van de blues. Na de show nodigen ze iedereen uit voor een jam, waarin gasten kunnen deelnemen en hun eigen muzikale talenten kunnen laten zien. Met hun nieuwe cd "Booze, Blues & Boogie" brengen ze de authentieke bluesklanken naar het publiek.

Tracé Residentie
Nele De Paepe en
Lasse Geudens
Tracé nodigt jonge kunstenaars uit om te creëren en te tonen. In deze eerste editie brengen Nele en Lasse de omgeving naar binnen. Lasse creëert een zwart landschap met gevonden voorwerpen, waar Nele's werken als vegetatie tussen rotsblokken leven toevoegen, het landschap overwoekerend met kleur en vitaliteit.
Za. 13 april 14u-18u
Zo. 14 april 14u-18u

 

Zo. 7 april 11u

KLASSIEKE GITAARHAPPENING

De Klassieke Gitaarhappening belooft een muzikaal hoogtepunt vol kwaliteit en sfeer. Of je nu een doorgewinterde gitarist bent of gewoon van muziek geniet, je bent van harte welkom om deel te nemen. Aarzel niet om je eigen instrument mee te brengen en samen met anderen te genieten van deze inspirerende gebeurtenis.

Een muzikaal hoogtepunt met kwaliteit en sfeer. Aarzel niet om je eigen instrument mee te brengen.

(Tekening: Joris Thijs)

By Howard

Zaterdag 16 maart 20u

Sinds het begin van zijn muzikale reis verrast Ben Howard de singer-songwriterwereld met zijn muziek. Met slechts een gitaar en zijn stem weet hij iedereen te verbazen. Omringd door muzikanten komen zijn muzikaliteit en doordachte teksten volledig tot hun recht. Tijdens de coronacrisis begon Steven Hendrickx met het idee om Ben Howards muziek te leren spelen. Dit groeide uit tot 'By Howard', waarbij Hendrickx, Gillis, Haché en Kerstens een gevarieerd repertoire brengen van Howard's albums.

Magda Lenaerts

Odette Berghmans

Katrien Wautier

Magda werkt sinds een 15-tal jaar  met klei. Via het draaien en hand-opbouwen is ze bij het figuratieve werk aanbeland. De mens staat steeds centraal in mijn werk. Ze vertrekt steeds vanuit het plastische materiaal (klei, papierklei, porselein, was, ...). Het materiaal gaat bij wijze van spreken z’n eigen gang. Een blok klei groeit uit tot een man ... een vrouw ... een onbestemd figuur ... zonder vooraf te weten waarnaar de klei mij leidt. Op één beeld volgt een tweede, een derde ... tot soms wel veertig stuks. Elk figuur staat op zich, is uniek, maar maakt toch deel uit van de groep. Naarmate de groep groeit gaan de deelnemers in interactie met elkaar.

 

 

Odette laat, vanuit haar verleden in de mode en een passie voor het tactiele, het voelen van stoffen, graag haar penseel sensueel bewegen over het doek. Ze wil schilderen vanuit een kennis en kunde die hier in België in onze roots zit. Teruggaan naar die schoonheid van weleer, zoals Antoon Van Dyck. Het zit in ons bloed en is volgens haar weer op te pikken.
Na een academische opleiding vrije grafiek, waarbij ze haar vooral toespitste op tekenen en etsen, gaf ze jaren les aan dé Kunsthumaniora. Ze opende een eigen modezaak waar ze een deel van de collectie zelf tekende en wat in 2012 leidde tot mijn eigen kledinglabel: Odette en ville.
In 2017 tijdens een schilderretreat in Italië, pakte ze het penseel, na jaren weer op, verbaasd van de souplesse waarmee dit ging.
Met technieken als glacis en clair-obscur creëert ze werken die ze wil aanraken. Het vloeiende van een stof, het kwetsbare van een fragiel blanke huid, wentelend in een nachtelijke sfeer van koestering en geborgenheid. De eerlijkheid van handen als gezicht die, naast hun zorgende gave, de eindeloze diepte van emotie herbergen. Geven ze, of ontvangen ze ook?

Het werk van Katrien is reizen, reizen in een landschap van kleuren, vormen, materialen. Dromen, dromen van een speels avontuur. Diepgaand, bevrijdend, gevoelig, poëtisch. Deze reis volgen schept opgewektheid en openheid. Treffend voor haar werk zijn kleur en vorm die zelf hun richting en dynamiek bepalen. Een diep gevoel, gedacht, verhaal.

 

 

Za. 23 & 30 maart 14u-18u

Zo. 24 & 31 maart 14u-18u

Wo. 27 maart & 3 april 19u30-22u

Verstilde chaos

Klaartje Gilliams en Ivette Braem

Het Ravenhof zorgde voor een eerste ontmoeting. Een gezamenlijk project was de normale voortzetting. Klaartje haar beeldtaal komt tot uiting op verschillende manieren. Vooral vogels en vrouwen krijgen een hoofdrol toebedeeld. Ivette wordt op dit moment gedreven door beweging in al zijn facetten. Zij vinden elkaar in het feit dat elk werkstuk louter ontstaat vanuit hun buikgevoel. Hun tegenstellingen werken complementair waardoor het geheel een verstilde chaos is.

De tentoonstelling is niet chronologisch opgesteld. Het geheel is ontstaan uit het samenvallen van plaats, tijd , ruimte en materiaal. Alles vloeit gewoon in elkaar. Een ogenblik van onrust, een ogenblik van rust, een openstelling van hun innerlijk … een uiting van hun diepste gevoelens verwezenlijkt in krachtige beeldtaal.
Collages, Fotografie, glaskunst, keramiek, woorden … een fijne inkijk in hun innerlijke wereld gewenst.

Zaterdag 9 & 16 maart 14u-18u

Zondag 10 & 17 maart 14u-18u

Woensdag 13 & 20 maart 19u30-22u

Finissage 17 maart met Anke Van den Heuvel op harp

 

Zo. 3 maart 11u

KLASSIEKE GITAARHAPPENING

De Klassieke Gitaarhappening belooft een muzikaal hoogtepunt vol kwaliteit en sfeer. Of je nu een doorgewinterde gitarist bent of gewoon van muziek geniet, je bent van harte welkom om deel te nemen. Aarzel niet om je eigen instrument mee te brengen en samen met anderen te genieten van deze inspirerende gebeurtenis.

Een muzikaal hoogtepunt met kwaliteit en sfeer. Aarzel niet om je eigen instrument mee te brengen.

(Tekening: Joris Thys)

NO PARETO

Za. 17 feb. 20u

Waan je met NO Pareto ergens in het zonnige New Orleans. Op de hoek van de straat weerklinken plots fijne muziekjes, van toen de jazz begon. Uiteraard zijn we ondertussen in de 21ste eeuw beland, dus het mag soms wel iets moderner klinken, iets minder stoffig.

Maar de sfeer, de gezelligheid, het swingende, het zwoele … kortom wat New Orleans, New Orleans maakt, staat nog steeds als een paal boven water. Dans, zing, klap, wiebel mee met deze 5 prachtmuzikanten Jan D’Haene, Gert Malfliet, Loes Minnebo, Xavier Saget en Gregory Van Seghbroeck.

Unieke combinatie van ruwe materialen

INNE MATHIEU

Inne creëert enerzijds figuratieve sculpturen: menselijke figuren geboetseerd uit klei en bewerkt met diverse pigmentlagen. Haar oeuvre omvat ook abstracte werken die een unieke blend tonen van creativiteit en duurzaamheid. Ze combineert vormen en ruwe materialen zoals verroest ijzer, verweerd hout en steen tot unieke composities. Een bewuste keuze is het hergebruiken van “afval”. Het verzamelen en de tijd die hierin geïnvesteerd wordt vormen een essentieel onderdeel van haar artistieke proces.

Za. 17 & zo. 18 feb. 14u-18 u

Za. 24 & zo. 25 feb. 14u-18u

Za. 2 & zo 3 maart 14u-18u

Wo. 21 & 28 feb. 19u30-22u

Vernissage Za. 17 feb. 14u

MARTINE FRAETERS

Martine is verliefd op abstracte kunst met een grote focus op kleur en vormgeving. Ze is overtuigd dat stevige en verrassende kleurcombinaties een ruimte
weten onder te dompelen in enthousiasme en herademing. Met potlood drappeert ze haar lijnen en vormen op een speelse manier op het doek. Doch geen chaos, maar een doorgedreven harmonie. Naast een stevig kleurenpallet verkiest ze grote afmetingen. De impasto techniek brengt haar werk tot leven.
Door al deze combinaties vraagt haar werk de juiste aandacht: de knipoog naar 'pluk-de-dag'.
Martine geeft dit jaar 20 jaar schilderworkshops aan volwassenen onder de naam “Prodigio”. Met 20 jaar ervaring biedt zij degelijke professionele stap-voor-sta begeleiding. Ervaring is niet nodig.

Za. 27 jan. & zo. 28 jan. 14u-18u

Za. 3 & zo. 4 feb. 14u-18u

Za. 10 & zo 11 feb. 14u- 18u

Wo. 31 jan., 7 & 14 feb. 19u30-22u

BOSSA SOFA

Zaterdag 20 januari 20u

Piano, contrabas, gitaar, saxofoon, percussie en zwoele vocals. Bossa Sofa staat garant
voor een stevige portie bossa nova, samba, latin jazz en jazz standards met een knipoog. De groep
zorgt voor een Braziliaanse sound afgewisseld met Franse en Italiaanse chansons. Zomerse
klassiekers zoals ‘The Girl from Ipanema’, ‘Mas Que Nada’, ‘Corcovado’ zetten de juiste toon, ideaal om een koude winteravond te vergeten.

WINTERSALON

Za. 6 & zo. 7  jan. 14u-18u

Za. 13 & zo. 14 jan. 14u-18u

Wo. 10 & 17 jan. 19u30-22u

 

KADOKADO

Kadootjes van kunstenaars …

Ina Borgers - leder vogeltje verdient een huisje

Peter Vereist - Waar je Van Hou(d)t

Mady Quirynen - Sierlijke objecten van porselein en steengoed klei

Shana Picard - Met liefde gehaakt

Nadja Verhuist - Glass it! Bead it!

Ann Cox - Haar sieraden hebben al een hele weg afgelegd

Kristina Embregts – Enige juweeltjes en écht van zilver

Lieve Peeters - Uniek handwerk in exotische mix van zijde en  wol

Karolien Van de Put - Imperfect zoals het leven ... Kunst om uit te drinken

Lydia De Groof - Communiceren met verf en klei

Dorina De Meyer - Creaties om van te smelten

Gudrun Van Geenhoven - Patcht je een kleedje

Sonja Nieländer - Schitterend met lederen handwerk

Jeannine Stessels - Jeans forever

Thérèse van Riet - Kaartjes om je wensen mooi aan te vullen

Za. 9 & zo. 10 dec.—Za. 16 & zo. 17 dec. 14u-18u

Wo. 13 dec. 19u30-22u

 

 

 

Maybe together we get somewhere

GUY VAN ROSSOM

10 jaar intensief fotograferen , op zoek naar verschillende invalshoeken en vertrekkend vanuit wat je op je weg vindt …

Guy  brengt hier een selectie van zijn werken uit al die projecten waaraan hij doorheen de jaren werkte.

Een typisch kenmerk van zijn beelden komt in al deze projecten sterk tot uiting : gelaagdheid. Doorheen deze gelaagdheid wil hij zijn zoektocht naar stilte verbeelden. Een strak zeezicht, een naakte boom, een verlaten huis, een vanitas tafereel, steeds weer is er die drang om het stilte moment vast te leggen, om de tijd stop te zetten, een moment van leegte te creëren en dat moment te verbeelden, en toegankelijk te maken.

Za. 25 & zo. 26 nov. 14u-18 u / Wo. 29 nov. & 6 dec. 19u30-22u / Za. 2 & zo. 3 dec. 14u-18u

Za. 18 nov. 20u

FLOOD ZONE

Een groep met leden van het verre Luchtbal of nog exotischer Kalmthout kleeft een queeste aan elkaar. De zoektocht in verschillende culturen, invloeden, generaties en vooral smaken. Of het nu wild, kalm, gemeen of lief is, soms schreeuwen ze oorlog, vrede, liefde, je lief, lawaai en zelfs stilte.

Kortom.Rock als een zonsopgang met grungy zwemen van punk en roze funk, al kan de maan een blauwe schijn hebben.

De stille levens van

WILLY VAN DE VELDE

Stillevens tekenen en schilderen is zo’n typische academische oefening: het wordt gedaan in de veilige, besloten atmosfeer van een atelier en op het eerste gezicht heb je er weinig inspiratie voor nodig: je zet enkele (soms banale) voorwerpen bij elkaar, je plaatst er ‘n spotje op en klaar is kees.Maar Willy Van de Velde was het beu, trok het landschap in, tekende en schilderde portret, figuur, abstract, enz.

Tot hij zich begin jaren 90 inschreef voor de tekencursus van Willie Van Cauwenberghe aan de academie in Brasschaat. Een wereld ging open: Willy kon zo’n mooie, poëtische, inspirerende, dynamische stillevens opstellen dat Van de Velde direct verkocht was. Deze stillevens waren een onuitputtelijke bron voor detailweergave, abstrahering, kleurassociaties, compositiestudies of gewoon om in de gewenste stemming te komen. Willie is zeer recent overleden, zodat deze expo ook een eerbetoon is aan deze buitengewone tekenleraar.

Nadien heeft Willy Van de Velde 25 jaar geen stillevens meer gemaakt. Hèèl recent weer wel, maar klassieker, kleurrijker.

Deze expo is een mix van deze 2 periodes.

Za. 11 & zo. 12 okt. 14u-18 u / Wo. 15 & 22 nov. 19u30-22u / Za. 18 & zo. 19 nov. 14u-18u

Et Dieu, Il crea la femme

EDDY THOMAS

en Eddy tekent ze. Na jaren te hebben tentoongesteld met allerlei verschillende stijlen en onderwerpen richt Eddy zijn blik nu op de vrouw in het bijzonder en toont ons een selectie van de modellen die voor hem geposeerd hebben. Hij brengt zowel tekeningen, litho's, aquarellen en schilderijen als beeldjes waarbij de afwerking een even grote rol spelen als de anatomie.

Za. 28 & zo. 29 okt. 14u-18 u / Wo. 1 nov. 14u-18u & 19u30-22u / Za. 4 & zo. 5 nov. 14u-18u / Wo. 8 nov. 19u30-22u

Za. 28 okt. 20u

SIN’ AL FINE

Dit Ekers kamerkoor  ontstond in de jaren zeventig binnen de schoot van de familie De Blick en heette aanvankelijk De Ghespeelkens. Sin'al Fine brengt een gemengd repertoire van polyfonie uit de zestiende en de zeventiende eeuw, aangevuld met wereldmuziek en werk van hedendaagse Vlaamse componisten.

 

 

MIA VAN HOOFSTAT & PETER KEMPENAERS 14 okt.—25 okt.

Was het 1988 of 1989 dat Mia en Peter mekaar voor het eerst ontmoetten in de cursus Beeldhouwen?

Vooraf en daarna volgden zij nog allerlei cursussen zoals tekenen, schilderen, vrije en toegepaste grafiek… Sporadisch ontmoetten ze mekaar, in de loop der jaren, bij tentoonstellingen, vergaderingen of evenementen. Nu in 2023 hebben zij reeds lang hun ding gevonden in een wereld waar weinig is wat het lijkt.

In 2022 nog in het Hof ter Weyden waar Peter Mia had uitgenodigd voor een tentoonstelling ter gelegenheid van zijn 80 jaar en nu vroeg Mia Peter om samen tentoon te stellen in Tracé.

De schilderijen van Mia zijn levendig, direct, raak en spontaan.

Peter tracht om in elk relatief traditioneel beeldhouwwerk een eigenheid, bezinning en sacraliteit mee te geven.

 

 

Blue team Za. 30 sept. - Wo.11 okt.

Blue Team is een vriendengroep geboren uit afgestudeerden van de Academie Noord te Brasschaat die de camera niet terzijde wilden schuiven en uitdagingen bleven zoeken. Door de jaren heen haakten er enkelen af, anderen vonden dan weer onderdak bij de Kalmthoutse Fotokring, maar de drang om zelf te exposeren bleef.

Petra Verbiest
De liefde voor de fotografie begon met het vastleggen van bijzondere momenten met een polaroid camera. Na de academie ging ik nog meer de natuur, landschappen, interieur en gebouwen vastleggen op mijn eigen unieke manier.
Dankzij de voortdurende vooruitgang van de technologie en de vele mogelijkheden die je hiermee krijgt kan ik nog meer  mijn artistieke visie verder verkennen.

From top to bottom;

beelden van de natuur door de ogen van een vogel of een mier.
Sinds mensenheugenis kijken we met verwondering en verlangen naar de lucht. De vrijheid die gepaard gaat met het zweven en het trotseren van de zwaartekracht spreekt tot de verbeelding.
Zoals de mier de wereld ontdekken door het labyrint van gras, bloemen en planten. Dit leven lijkt klein maar is vol met fascinatie en wonderen

Robert Vannietvelt is geboren in de gouden jaren vijftig en sinds zijn jeugd loopt de fotografie als een rode draad door men leven, analoog begonnen en later toen het digitale tijdperk aanbrak hier ook mee op de kar gesprongen. Ondertussen mag gezegd worden dat hij een eigen stijl van fotograferen heb gevonden en mensen die hem kennen zien dat ook aan mijn werk en zo heeft de fotografie ook nu weer een grote plaats gekregen, het is meer dan een passie geworden zeg gerust dat het mijn leven beheerst.

 

 

Mountain Peaks: Bergtoppen die in werkelijkheid geen echte bergtoppen zijn maar enkel hopen zand, je kan beelden tonen die helemaal in scene zijn gezet en niet zijn wat ze echt zijn, met een dosis verbeelding lijken ze ook echt.

Antwerp seen in square: Analoog gefotografeerde beelden die zelf zijn ontwikkeld en verder digitaal afwerk. Met mijn vierkante beelden van Antwerpen toon ik fragmenten van gebouwen in de hoop dat enkelingen deze toch wel kunnen plaatsen

Annemie Vermeulen

Zij fotografeert heel intuïtief. Het is de bedoeling dat de kijker haar beelden ook zo interpreteert. Zo zal elke persoon iets anders en persoonlijks ervaren.

“Bekijk één beeld tegelijk en laat je verbeelding maar gaan…”

 

 

Van jongs af aan liep Walter Potters (Berchem 30 april 1955) met de camera rond. Analoog met een eigen kleine donkere kamer, daarna snel overgeschakeld naar het digitale tijdperk. Na zijn pensionering trok hij naar Academie Noord te Brasschaat, richting Fotokunst waar hij zeven jaar doorbracht met de drie andere leden van het Blue Team. Nu dwaalt hij rond in de Kalmthoutse Fotokring. Zwart-wit blijft zijn uitgelezen speelterrein in alle aspecten van de fotografie.

 

Za. 16 sept. 20u

ILONA

VAN DE VIJVER

Ilona (°1991) brengt vooral eigen(zinnige) en kunstige nummers met haar stem, gitaar en mondharmonica.

Meestal in het Engels. Soms ook in het Nederlands en Frans. Vertellingen over allerlei mensen en gebeurtenissen. Realistisch en vaak ook zelf meegemaakt, maar ook wel eens gefantaseerd. Soms zingt ze sprekend, dan weer zingend. Soms vrolijk, maar vaak met een melancholische, dromerige ondertoon. Een zacht protest zit in al haar liedjes verweven.

In haar muziek hoor je invloeden van de jaren 60 tot muziek van nu: Neil Young, Fleetwood Mac, Nina Simone, Suzanne Vega, Tom Petty, Bob Dylan, Eels, Admiral Freebee, Isbells...

IDA JANSSENS & CATHY DEBBAUT

Ida maakt stille, fragiele abstracte werken, dikwijls met textiele, kunstambachtelijke technieken. Achter elk werk zit een uit het leven gegrepen aanleiding, onderwerp, bekommernis, reflectie. Geen enkel werk kon tot stand komen zonder de maturiteit van het leven zelf, van een verleden vol omzwervingen en ervaringen die tijd nodig hebben om te transformeren tot abstracte composities.

 

 

 

Cathy stelt een selectie tentoon uit haar werken in textiel en keramiek die geïnspireerd zijn door de weg naar zee. Onderweg naar zee worden de landschappen ruimer, de horizon breder, de details flou, de wind heviger en de kleuren lichter. Haar werk is een herordening - vaak intuïtief en impulsief - van deze waarneming. Het is een abstracte weergave van zien, weten, vergeten en herinneren … flarden die overblijven.

 

 

Za. 16 & 23 sept. 14u-18u

Zo. 17 & 24 sept. 14u-18u

Wo. 20 & 27 sept. 19u30-22u

 

Za 23 sept. 15u

TOM THEUNS & AURELIE DORZEE

brengen een selectie uit de nieuwe CD

‘The Seven Gardens’

Ik ween ook al eens bij een film PIETER-JAN MAESEN

Als de vier elementen, aarde, vuur, water, en lucht, de elementen zijn waarmee de hele werkelijkheid is opgebouwd, dan is hij als deel van die realiteit ook gebouwd met die vier elementen. In zijn tekenwerk is hij de laatste jaren op zoek gegaan naar wat zijn basiselementen zijn. Het water is de passie die hij heeft voor koken met goede ingrediënten. Het vuur in hem doet hem verantwoordelijkheid nemen in moeilijke situaties. De drang naar precisie, naar het empirische en het correct observeren is de lucht in zijn lichaam. En zijn melancholisch verlangen naar een wereld die niet meer bestaat en waarschijnlijk nooit bestaan heeft, is zijn aarde.

Deze tentoonstelling is een overzicht van zijn tekenwerk van de laatste vier jaar.

Za. 2 & 9 sept. 14u-18u

Zo. 3 & 10 sept. 14u-18u

Wo. 6 & 13 sept. 19u30-22u

 

 

 

 

Zondag 9 juli 14u Kris Doms

ZOMERATELIER

Deelnameprijs: 5€

Info: Pieter-Jan Maesen

pieterjan.maesen@gmail.com

Do. 6 juli—31 augustus 19u-22u

Model

Drie dagen lang bestuderen we de menselijke figuur. In de voormiddag zullen we in korte, snelle schetsen de geest van het model proberen te vatten. En in de namiddag zullen we één van deze schetsen uitwerken tot een artistieke tekening of schilderij. In juli zal Pieter-Jan de begeleiding doen en gaan we ons concentreren op een stap-voor-stap aanpak om tot een mooi gebalanceerd kunstwerk te komen. In augustus, met Josja, gaan we bekijken met welke persoonlijke stijlen en waaier aan materialen we het suggestieve onderwerp dat de menselijke figuur is, kunnen benaderen.

Vr. 7, za. 8 & zo 9 juli10u-16u30

Info : Pieter-Jan Maesen pieterjan.maesen@gmail.com

Vr. 25, za. 26 & zo 27 aug. 10u-16u30

Info: Josja de Vree j.devree1@gmail.com

Deelnameprijs 30 euro per dag.

Workshop Achterglasschilderen

Vr. 18, za. 19 en zo. 20 aug. 13u-16u30

Een workshop achterglasschilderen of eglomise  schilderen is aangenaam om doen en geeft vlug een sprankelend resultaat. Achterglasschilderen is een oude volkskunst, nog zeer vitaal in het huidige Oostblok, en zo nu en dan pikken hedendaagse gevestigde kunstenaars het weer op juist omwille van dit sprankelend resultaat. Het is echter nooit populair geworden omdat het zo'n broze materie is,glas....

Info: Margot Klingenberg, margot@klingenberg.be

Deelnameprijs: 30 euro/dag

Workshop aquarel

Op mijn 40ste volgde ik 3 jaar opleiding tekenen. Later kwam ik terecht in Schildershof te Schilde bij de beeldhouwers. Daar heb ik 20 jaar opleiding gekregen onder leiding van Simonne Raymaekers, Ann Veremst en David Natidse. Ondertussen was ik terug beginnen tekenen en schilderen in dezelfde kunstgroep onder leiding van Liesbeth Verheyen. Aquarel vind ik zo fasinerend en bij toeval, mocht ik begeleiding volgen bij Marth De Decker. Op een kunstmarkt in Wommelgem, trok men mij aan de mouw om daar als vrijwilliger bij het dienstencentrum De Wimmelinge, begeleiding te komen geven. Van het een kwam het ander. Via een flyer kwam ik bij Layla Van Bogaert in Tracé terecht, waar ik de enige was die aquarel beoefende. Via via kwam Layla ter hore dat ik begeleiding gaf en dat naar het schijnt nogal goed deed. Toen ben ik in Tracé begonnen en nog steeds met succes. Het is mijn passie en geef graag mijn ervaringen door. Om werken te bekijken kan je terecht op fb en instagram: lucia de vocht. Ook aan volledige beginners.

Deelname 100€

Info:  Lucy De Vocht lucia.de.vocht49@gmail.com

Di. 25, wo 26 & do.  27 juli  9 u-12u & 13u-15u

Tiffany

Klaartje Gilliams is gefascineerd door werken met glas en recyclage materiaal. Ze volgde cursus Tiffany in Lanaken (B) en Zierikzee (Nl). Nu wil ze dit graag delen. Maak kennis met het unieke ambacht van glasbewerking. Stap voor stap neemt ze je mee in de creatie van een raamhanger in tiffany glas. Wij gaan in één dag een eerste initiatie doen met een werkstuk van maximum 6 glasdelen.

Het boeiende proces van glas kiezen, snijden, bewerken, vertinnen, solderen en patineren. Voorkennis is niet noodzakelijk, je mag kiezen om te werken volgens een eigen ontwerp of met een beschikbaar patroon. Hiervoor krijg je alle begeleiding die je nodig hebt. Een intensieve reis, met als resultaat aan het einde van de dag, een unieke zelfgemaakte raamhanger.

Inbegrepen zijn: Gebruik van alle instrumenten/materialen, glaswerk, koffie & thee of frisdrank met appeltaart. Graag eigen middagmaal voorzien.

Minimumaantal deelnemers: 3 personen en maximum 5 personen/dag.

Prijs voor een hele dag initiatie: 80 euro/persoon.

Za. 1 juli of zo. 2juli 10u-16u30

Inschrijven doe je bij Klaartje Gilliams klaartje2520@outlook.com.

VILTEN voor beginners

Donderdag 6 juli van 14u tot 17u

In deze workshop maak je kennis met de ambachtelijke kleurige techniek van het vilten. De ongesponnen wol leggen we in laagjes en met water en zeep en je eigen energie ontstaat VILT! We werken naar een resultaat toe dat je thuis verder kan afwerken.

Viltwol is aanwezig. Meebrengen: badhanddoek +/- 50x70

18 €

Info en inschrijven bij Madeleine: mnieuwlaat@hotmail.com

Za. 10 juni —wo 28 juni Ramona Verachtert en Annick Collet

De creaties van Ramona Verachtert bestaan uit portretten in olieverf. Olieverf omdat dat het materiaal is waarmee zij het liefste werkt en portretten omdat daarin de ziel het belangrijkste van een mens is af te lezen.

 

 

 

 

Annick Collet schildert, tekent, beeldhouwt, maakt poppetjes, miniaturen in stof, collages enz. Met deze tentoonstelling toont ze een selectie van haar werk omtrent fascinatie voor mensenfiguren en poppen en waarbij ze eveneens een eigen fantasiewereld creëert

Zaterdag en zondag 14u-18u

Woensdag 19u30-22u

Za. 17 juni 20u30 Anthony Claeys Trio & Nel Hadermann

Anthony Claeys speelde op festivals als Jazz Middelheim, North Sea Jazz en met muzikanten als Toots Thielemans, Jef Neve, Esmé Bos. Fre Madou is bassist bij The Jacquelines, speelt op verschillende albums op waaronder Domestic Wildlife van DAUU. Koen Lieckens speelde o.a. met K’s Choice, Anouk, Sheryl Crow, Toots Thielemans en Hooverphonic. Ze brengen eigen composities, aangevuld met klassiekers.

Voor deze gelegenheid nodigen ze aanstormend jong talent Nel Hadermann uit op zang.

Michel De Smet

Za. 27 mei - Wo. 11 juni.

Michel De Smet (1944-2023) zette zijn eerste stappen in de kunst begin jaren negentig via privélessen bij de bekende schilder van havenlandschappen, Jef Van Campen. Als leermeester onderwees Van Campen De Smet de techniek van het uitwerken van een impressie via aquarel.  Met een grote voorliefde voor de impressionisten en Monet, Renoir en Pissarro in het bijzonder leerde De Smet via observatie zijn techniek door de jaren heen te verfijnen.

Na de privélessen bij Van Campen volgde hij 15 jaar les in tekenen en schilderen aan de Academie van Brasschaat. Hierdoor leerde hij experimenteren met andere technieken zoals olieverf, gouache, Chinese inkt en acryl. Van 2007 tot en met 2015 maakte Michel deel uit van de Brasschaatse Kunstkring ’T Blad. In de loop der jaren deed hij exposities in Brugge, Assenede, Lier, Kapellen, Antwerpen Linkeroever, Ekeren en Brasschaat.

De serie van Jeroen Krabbé op zoek naar,… Van Gogh, Gauguin, Picasso en Chagall was voor Michel in de laatste vijf jaar van zijn schilderscarrière uitermate bepalend in de manier waarop hij zijn impressies op doek verwerkte. Experimenten met kleur en abstractie vonden hun intrede zonder daarbij de invloed van de impressionisten te verloochenen. Geliefde onderwerpen in zijn werken zijn de koers, muziek, Parijs, ballet (Pivolté),zee en natuur.

Michel De Smet  helaas op 25 maart 2023. Om die reden is deze expositie dan ook een retrospectieve met een door zijn familie gekozen selectie van zijn werken.

Zaterdag en zondag 14u-18u

Woensdag 19u30-22u

Za. 20 mei 20u30 Ilias Scotch en Kurt De Bruyn

Een avond met real blues, boogie, rock ‘n roll en een touch of country.
Van de jaren ‘30 tot de jaren ‘60 van de vorige eeuw. Van Robert Johnson tot Janis Joplin.
Ilias Scotch op piano én zang en Kurt De Bruyn op gitaar en slide gitaar. Een duo optreden dus

 

 

Za. 13 mei —wo 24 mei Bea Verschaeren Henny Segers & Jozef Jambon

Als opgroeiend meisje had Bea Verschaeren altijd al bewondering voor het wonderlijke spel van kleuren.  schilderijen kon ze zich oeverloos verdiepen tot de kans zich bood en ze zelf het penseel ter hand nam. Eerst aquarel, daarna het grotere werk met olieverf. Bea was er meteen thuis en voelde zich al een vis in het water. Vooral in portretten legt ze haar ziel bloot. Haar bijzondere kijk op schoonheid legde ze met bravoure vast en heeft haar ook nooit meer losgelaten. Het zit onder haar vel en straalt ook uit in elk nieuw werk dat ze op doek vast legt.

Henny Segers schildert al 20 jaar en beheerst verschillende technieken en genres, maar ze zal in deze expo enkel intuïtief abstract tentoonstellen.  Materiaal is acryl op doek en acryl op papier. Haar schilderijen zijn meestal opvallend van kleur en nogal uitbundig. Vaak mixed media met structuur. Soms ook wel abstraherend.

Het beeldhouwwerk van Jozef Jambon ontstaat uit inspiratie van het moment, het aanvoelen van vormen, het intuïtief scheppen van iets wat er nog niet is. De ideeën die hij in gedachten heeft, evolueren soms naar een geabstraheerde vormtaal. De inspiratie haalt hij uit allerlei vormen die hij ontdekt in alles wat met de zee en de natuur te maken heeft, soms gewoon uit het aanvoelen van diverse vormen.

Voor het schilderen kiest hij onderwerpen die hem aanspreken op dat moment. Het gaat ook over het aftasten van de grenzen van zijn kunnen. Grenzen die hij keer op keer tracht op te schuiven. Het is een zoeken naar het positieve en het goede in de mens, een streven naar eenheid, liefde en vrede in zichzelf. Hij probeert deze wereld de juiste kleur te geven, soms weg van het grijze, van het donkere. Olieverf is daar het geschiktste medium voor.

Zaterdag en zondag 14u-18u

Woensdag 19u30-22u

 

Open atelier zaterdag 6 mei 14u-18u & zondag 7 mei 11u-18u

Naar aanleiding van het succes van vorig jaar wordt de atelierroute herhaald. Dit jaar onder de vlag van het koepelproject Atelier in Beeld, hét grote open atelierweekend voor beeldend kunstenaars over heel Vlaanderen en Brussel. Een ideaal moment om werk te tonen of om ateliers te ontdekken. Atelier in Beeld focust op ateliers waar je het werkproces van de kunstenaar ziet. Tijdens het weekend staat de ontmoeting tussen publiek en kunstenaar centraal.

Ter ondersteuning van lokaal talent voorziet het district Ekeren, naast promotie via de website, een folder met plattegrond zodat bezoekers gemakkelijk een route kunnen uitstippelen. De folder is te verkrijgen in Bibliotheek Driehoek en het cultuurcentrum (kasteel Hof De Bist).

OPEN ATELIERS

1 | Dirk Wendelen - Pastorijveld 15
2 | Raphaël De Bois - Steenstraat 10
3 | Suzanne Weynants - Berkenlaan 21
4 | Els Van Loon - Veltwijcklaan 222
5 | Eric Heyligen - Veltwijcklaan 222
6 | Guy Janssen - Veltwijcklaan 222
7 | Jee Reusens - Veltwijcklaan 222
8 | Kristina Embregts - Veltwijcklaan 222
9 | Lucy De Vocht - Veltwijcklaan 222
10 | Margot Klingenberg - Veltwijcklaan 222
11 | Seerp Visser - Veltwijcklaan 222
12 | Werner Paenen - Veltwijcklaan 222
13 | Bram Tassier - Notenschelp 49
14 | Gustaaf De Bauw - Driehoekstraat 284
15 | Leslie Stoops - Bist 85
16 | Pieter-Jan Maesen - Nijverheidslei 25
17 | Peter Kempenaers - Maria-Theresialei 41

 

Za. 29 april—wo 10 mei Resy Van den Bergh

Weven - pathwork - vilten - keramiek

Zaterdag en zondag 14u-18u

Woensdag 19u30-22u

 

MARGOT KLINGENBERG

Za. 15 april—wo 26 april

ELCK ZIJN WAEROM

Lijfspreuk van Maria Tesselschade Roemers(dochter) Visscher(Amsterdam 1594 – aldaar 1649)Nederlandse dichteres,  zangeres  en glasgraveerster.

 

Za. & zo. 14u-18u

Wo. 19u30-22u

Za. 1 april—wo. 12 april JO VANHALST LENA LAFLEUR PETER MARCEL

JO VANHALST: Uitdagende vrouwen

LENA LAFLEUR: Vuurwerkschilderijen

PETER MARCEL: Om het even wat

Jo schildert meestal mensen in soms bevreemde situaties. De uitdagende vrouw krijgt een centrale rol toegemeten. Vooral geen zwartgalligheden of sociaal bewogen taferelen hier. Algemeen zou je deze frivole stijl kunnen omschrijven als pseudo-realistisch.

De schilderijen van Lena zijn een explosie van energie, levenslust en scheppingsdrift. Haar werk is overdadig, kleurrijk, verleidelijk én complex tegelijk. Laverend op de woeste golven van de schilderkunst komt ze de ene keer in abstracte wateren terecht dan weer in een vormentaal gelinkt aan de realiteit. De thema’s komen voort uit de interesse voor esthetica en fashion.

Het werk van Peter is moeilijk te omschrijven. Het wat en waarom is moeilijk uit te leggen. De beelden zijn wat ze zijn. Daarom ga het zien. De kunstenaar 'schildert' om het even wat. Het is alsof hij nooit heeft geweten wat hij moest schilderen. De beelden die hij gebruikt verzint hijzelf niet maar steelt ze uit ons collectieve geheugen. Banaliteit is een woord dat in de wereld van Peter niet echt bestaat.

Za. & zo. 14u-18u

Wo. 19u30-22u

 

Za. 8 april 20u BLUESJAM@TRACÉ

Onze bluesjam-avond wordt ingeleid door "Shakedown Tim"
Hij brengt down home blues en uptown boogie zoals die klonk in de jaren ’40 en ‘50, maar zijn songs zijn hedendaags.
Zanger-gitarist en “Shakedown Tim” (ielegems) is geen onbekende in de blueswereld: oprichter van Fried Bourbon en staat ook vaak op het podium met Gene Taylor, James Harman, Willie Buck, Roland Van Campenhout, Steven De Bruyn, Jo' Buddy, Little Victor...

Za 18 maart — wo. 29 maart COLETTE PONSARD

 

Za 18 maart — wo. 29 maart COLETTE PONSARD

Ze vindt haar inspiratie tijdens reizen naar sacrale plaatsen en tijdens meditaties. Bij het uiten van emoties en in zichten besefte ze dat dit als een soort kanaal fungeerde.

In haar werken hanteert ze geen vaste stijl maar laat  uit  haar hart vloeien wat op het moment komt, intuïtief en gedreven door het mystieke, de verborgen symboliek en vooral alle facetten van de Godin en het vrouwelijke.

Za. en zo. 14u-18u

Wo. 19u30--22u

Za. 18 feb.—1 ma. My Colorful World NINAH HENS

Ninah’s werk ademt een spirituele sfeer uit die ontstaat door meditatie. Vanuit rust komen kleuren en volgt bezinning, volgt ruimte voor zachtheid, vrede. Haar kleuren hebben een trilling in zich, een trilling van healing , liefde , levensenergie, zachtheid en verbondenheid. My Colorful World is een ode aan kleur, aan meer spelen, aan verbondenheid, aan gevoel volgen en authentiek zijn. Ontdek, Zoek, Voel, Volg je hart!

NAMASTÉ

Ninah woont en creëert in Kalmthout en volgde o.a. les bij de internationaal befaamde Christiane Vleugels.

 

Ze woonde enige tijd in Senegal waar een grote passie groeide voor de mensen en het Afrikaanse continent.

FISHERMAN Za. 18 feb. 20u

Tokkelend op zijn gitaar vertelt Fisherman (Simon Van Brandt) verhalen over glorie, overgave en verlangen. De muziek wordt verder begeleid door de  vioolklanken van Gorik Elaut en het baswerk van Anton Geerts. Invloeden zijn: Townes Van Zandt, Josh white, Fred Neil en Leonard Cohen

 

DECAMERONE Za 11 feb. 20u

Verhalen van Giovanni Boccaccio vol Lust, List en Liefde door Madeleine Nieuwlaat, Mia Verbeelen, Goele Verbaenen, Bart Verdonck en andere woordkunstenaars.

In de 14e eeuw verguisd en verbrand, zijn deze verhalen tot nu toe nog steeds actueel en behoren ze ondertussen tot de sprankelende hoogtepunten uit de wereldliteratuur.

Org. Echt Gebeurd vzw

PALJAZ Vrijdag 10 februari 20u

PALJAZ brengt organische Nederlandstalige pop-rock, recht uit het hart.
De band, rond zanger/presentator Elias Smekens, speelt een klein uurtje helemaal live eigen schrijfsels, gekend van Radio 2.
Van het energieke en meezingbare ‘Maria’, tot zeer intieme dingen met enkel piano of gitaar…het publiek zal hoe dan ook geraakt worden.
De unieke stem van Elias, sleept je helemaal mee. Een authentieke set door gepassioneerde muzikanten!

Tracé in de Provence

Za. 4 feb.—wo. 15 feb.

In mei l.l hebben Pascale Bouillart, Geert Borgonjon, Lut De Ridder, Bart Gevaerts, Connie Stevens, Eddy Thomas en Hannah Thomas (eden van Tracé) een vijf daagse workshop kunstschilderen voor zowel beginners als gevorderden gevolgd. Onder het motto ‘Maak je eigen schilderij in de Provence’ waarbij tekenen en schilderen in de Zuid-Franse natuur centraal staan. Om te tonen dat iedereen die het wil in staat is om kunstwerkjes te maken houden ze een tentoonstelling van hetgeen ze in de buurt van de Mont Ventoux gemaakt hebben.

Za. en zo. 14u-18u

Wo. 19u30--22u

Expo

MICHEL DE SMET

Za. 21 jan.—wo. 1 feb.

Michel De Smet

Het echte wonder dat ons bestaan beheerst bestaat erin dat we - ondanks onze kosmische nutteloosheid - besef hebben van dit kosmische betekenisloze bestaan. Dat we tot op zekere hoogte ook weet hebben van de kosmische verbanden en wat die teweegbrengen in ons minuscuul bestaan. Hoe wonderbaarlijk is het niet op de scheidingslijn tussen strand en water het getij te weten. Hoe wonderbaarlijk de maan in al haar gedaanten te aanschouwen en de zon bij ochtend- en avondgloren, als het leven of de dood. In dat alles is nauwelijks plaats voor het dwergachtig creatuur dat sapiens sapiens is gedoopt als blijk van zijn tomeloze arrogantie. Een ezel ligt er niet wakker van, noch maan, noch zon of ander gesternte.

Als er een boodschap in de werkjes van Michel moet zijn - zo moet het blijkbaar eenmaal - is het deze: de efemeriden beheersen het toonbare heelal, niet de mens. Een nederige houding tegenover natuur, aarde, medemens en kosmos zou sapiens sapiens zeker niet misstaan.

Hugo Peeters
Hugo is gefascineerd door alles wat structuur heeft en ziet de schoonheid in verval, in de patina die het leven aan iets geeft. Ook al werkt hij vaak figuratief, een figuur is nooit de centrale blikvanger in zijn prints. Zijn werk toont een fragiliteit in de fijne belijning, verkregen door urenlang experiment met verschillende materialen. Het aftasten en zoeken, met een eindeloos geduld en strengheid, maakt elk werk uniek. Zoals kandinsky beschreef in het geestelijke in de kunst
*op een geheimzinnige, raadselachtige, mystieke manier ontstaat het ware kunstwerk uit de kunstenaar. Van hem losgemaakt krijgt het een zelfstandig leven, wordt het een persoonlijkheid, een zelfstandig, geestelijk ademend subject, dat ook een materieel werkelijk leven leidt. Het is dus geen willekeurig en toevallig tot stand gekomen verschijnsel dat zich willekeurig in het geestelijke leven ophoudt, maar net als elk wezen bezit het verder scheppende, actieve krachten. Het leeft, werkt en is actief in de schepping van de besproken geestelijke atmosfeer. Vanuit dit innerlijk standpunt is ook uitsluitend de vraag te beantwoorden of het werk goed dan wel slecht is *.

Jackie De Villers

Dat is dan ook het fundament van het werk dat ik maak: een onderzoek en experiment naar vorm, kleur, techniek en materiaal. Het steeds weer aftasten van en zoeken naar de schoonheid, het evenwicht tussen structuren, lijnen, contrasten en compositie. zoals Kandinsky stelt *het is een kunst en de kunst in haar geheel is geen doelloos scheppen van dingen die in de leegte vervloeien. Het moet de ontwikkeling en verfijning van de menselijke ziel dienen.*
Voor mij is het dan ook niet van belang met welke techniek het werk tot stand komt, de discipline is ondergeschikt aan het uiteindelijke kunstwerk. Volgens Kandinsky is kunst *de taal die alleen in haar eigen vorm tot de ziel spreekt over dingen die voor de ziel het dagelijks brood zijn dat ze alleen in deze vorm kan verkrijgen*.

*citaten uit 'Wassily Kandinsky. Het geestelijke in de kunst´(uitgeverij Vantilt)

Za. en zo. 14u-18u

Wo. 19u30--22u

 

Wintersalon

Wintersalon

Za. 7 jan.—wo. 18 jan.

De workshops in Tracé zijn springlevend en creatief. Dat blijkt uit een gewone oproep aan de cursisten om hun werk te exposeren. Maar liefst 30 cursisten reageerden hier positief op en stellen  hun schilderijen, tekeningen, textielwerken, hoeden en beelden ten toon.

Za. en zo. 14u-18u

Wo. 19u30--22u

 

Little Lisa - Soulmates

LITTLE LISA

 

Za. 21 jan. 20u

Men neme een handvol country, aangelengd met een royale scheut swing. Meng dit met genoeg oude blues . Laat dit alles op een zacht vuurtje stoven, voeg folk, gospel, rhythm & blues toe en kruid af met een snuifje rock and roll. Ga aan de toog zitten en bespreek wat je daar nu verder mee moet. Schuif nummers naar elkaar door en spreek af om eens samen te repeteren.

Zo is het ongeveer gegaan bij Little Lisa toen een drietal muzikanten met al wat kilometers op de teller zin kregen om country te spelen zonder een countrygroep te zijn, swing te spelen zonder een swingband te zijn, blues te spelen zonder... enfin, je begrijpt het wel.

Nog versterking gezocht op zang en gitaar en ze waren 'en route'...

Americana dus, van het zuiverste water…

Little Lisa is

Marc Roymans, gitaar, mondharmonica en zang

Sandra De Keuster, zang en percussie

Glenn Van De Staey, gitaar

Ivan Warnimont, bas

Jen Gossé, drums en aanverwanten

 

SOULMATES

Za. 28 jan. 20u

Ray Luyck, Martine Goossens en Jan Carels vormen sinds eind 2017 samen het elektrisch/akoestisch trio SoulMates.

Hun grote passie voor muziek komt tot uiting in originele bewerkingen van uiteenlopende engels- en franstalige nummers.

Emotie en vrije vertolking staan centraal in hun muziek. Ray’s muzikale roots liggen in de Angelsaksische en Amerikaanse folk. Met zijn fingerpicking techniek op zijn akoestische gitaar geeft hij een extra dimensie aan hun muziek. Jan vindt bij SoulMates de mogelijkheid om ook intiemere nummers live te brengen op elektrische gitaar, akoestische basgitaar en cajon. Daarnaast speelt hij als gitarist ook blues en jazz.

Martine bouwde haar ervaring als allround zangeres en singer-songwriter op bij cover-, rockgroepen, big bands.

In de Voice Senior 2018 maakte zij indruk met haar bezielde vertolking van het Franse chanson. Wat zij vooral terugvindt bij SoulMates is authenticiteit, speelsheid, openheid.

KADOKADO

De creatievelingen van Kadokado hebben een gevarieerd en feestelijk aanbod voorbereid. Elk onder een eigen devies.

Lydia De Groof  - Vreugde geven en willen delen

in creativiteit

Mady Quirynen - Fragiele objecten ontstaan uit porselein en steengoedklei.

Ina Borgers - Handgemaakte poppensetjes en

vrolijke vogelkastjes

Thérèse Van Riet - Kaarten om je wensen mooi

aan te vullen

Jeannine Stessels  - Creatief met jeans

Kristina Embregts - Onweerstaanbaar stralen met

zilver

Ivan Janssens - Als beelden konden spreken...

Margot Klingenberg  - Grafiek in lijstjes

Josja De Vree - Dessins om mee te dragen

Sonja Nieländer - Schitterend met lederen handwerk

Aardman- Kunst met een knipoog, verbeelding

en zwarte humor

 

CARLOS-ATTILA PINTO

 

Carlos houdt zichzelf graag bezig met het maken van schilderijen en digitale (kunst-)werken. De NFT-wereld is hem niet onbekend. Hij heeft zelf reeds een mooie reeks op het platform Rarible opgebouwd.
De werken zijn soms ook een vorm van uitdrukking en/of verlengstuk van wat er bij mensen leeft op maatschappelijk niveau. Dat tracht hij dan vorm te geven vanuit een bepaalde kijkhoek.

Hij tracht de abstracte wereld van NFT’s en digitale ongrijpbare wereld dichter te brengen zodat men daar breder van kan gaan genieten.
Als muziekproducer heeft hij ondertussen ook reeds een paar jaartjes ervaring. Na zijn full-album DNA van Carpa is hij duidelijk niet gestopt met de flow ervan op te zoeken en van daaruit ook tracks en beats alsook muziekmixen te produceren die je kan vinden op de meest gangbare muziekplatformen als Spotify, Soundcloud en nog veel meer.
De mixen zijn enkel te ontdekken op Soundcloud.
Zijn analoge en digitale werken kan je terugvinden op Instagram onder Carpa_worx. Voor de muziek kan je voor videoclips terecht op YouTube onder Carpamusic.
Op Instagram vind je hem ook onder Carpamusic terug.
Za. 26 nov. & 3 dec 14u-18u
Za. 27 nov. & 4 dec. 14u-18u
Wo. 30 nov. & 7 dec. 19u30-22u

Toon en Toon

Het Antwerps Barok Ensemble is met haar vorige programma “1714” op verkenning gegaan in de tweede helft van de 18de eeuw. De grote traditie van de muziek met basso continuo loopt stilaan ten einde. De kamermuziek evolueert verder zonder het klavecimbel. Zo is het Antwerps Barok Ensemble voor de gelegenheid een fluittrio geworden. Met fluit, viool en cello klinken Haydn en minder gekende tijdgenoten. Anderzijds is het ook de periode dat de pianoforte naast het klavecimbel opkomt en verder ontwikkelt tot de piano. Het komt erop neer dat het klavecimbel stilaan van het concertpodium verdwijnt.

Marie-Ange speelt een uitgekozen repertoire op het klavier dat wordt aangeboden: de piano, het klavecimbel of het orgel. Naar Tracé brengt ze haar eigen Italiaanse klavecimbel mee om Beethoven en Haydn te vertolken.

Met “Toon” wordt de muziek gekleurd door teksten van Toon Hermans, woordkunstenaar en levenskunstenaar.

Fluittrio met Jef Van Boven, traverso & JeongSun Goo, viool & Hilde van Hoijweghen, cello.

Klavier met Marie-Ange Boost, klavecimbel.

Toon met Ria Janssen.

Suzanne Weynants en Willy Van de Velde

Suzanne en Willy kennen elkaar al héél lang en waren beiden sinds hun kinderjaren verwoede tekenaars. Willy volgde lessen aan de academies van Merksem, Kontich, Brasschaat en het RHOK in Etterbeek.

Suzanne volgde een parcours langs de academies van Brasschaat, Merksem, Kontich, Wilrijk, Antwerpen en St.-Niklaas. Allebei onvermoeibare figuur- en portretschilders. Terwijl Willy ook veel landschappen en menselijke situaties schilderde, tot zelfs het abstracte, werd Suzanne door ‘n galerie ontdekt als een uitstekende bloemenschilder. Onder een (mannelijk) pseudoniem (een vrouwennaam was niet commercieel genoeg) produceerde ze honderden bloemenschilderijen op groot formaat die nu over de hele wereld verspreid hangen. Maar uiteindelijk interesseerde het portret haar het meest. Op basis van foto’s schildert ze extreem vakkundig maar met veel liefde en gevoel haar naaste familieleden en de relaties tussen hen. Een nieuwe ontdekking is het boetseren van portretjes in polymeerklei. Het zijn spielerijen die   haar emoties weerspiegelen.

Willy pakt het losser aan: nooit naar foto’s, altijd naar levend model, tamelijk los, schetsmatig, kleur of zwartwit, allerlei technieken. Een boeiende confrontatie voor Suzanne en Willy en voor alle belangstellenden.

Vernissage: vr. 11 nov. 20u

Za. 12 nov. & 19 nov. 14u-18u

Zo. 13 nov. & 20 nov. 14u-18u

Wo. 16 & 23 nov. 19u30-22u

 

 

Manuscript Zaterdag 19 november 20u

Manuscript brengt hoofdzakelijk instrumentale interpretaties van 'old time' muziek (eind jaren 1800 en begin 1900) en Angelsaksische liederen, afgewisseld met eigen composities.

Manu Stessel: 5-string clawhammer banjo, gitaar en zang.

Randi Broager Gron: zang en percussie.

Frank Claessens: dwarsfluit, gitaar, mandocello en zang.

Katrien Reymer: zang en dwarsfluit

MARIJKE MANNAERTS & ROGER LAERMANS

Marijke startte in 1989 met een opleiding traditionele kant in avondonderwijs. Daarna specialiseerde zij zich verder  in hedendaagse kant in de Hagelandse Academie van Aarschot.  Opleidingen in textiele kunsten (o.a. zijde schilderen en weven), grafiek en keramiek waren een inspiratie om deze technieken te combineren in haar werken. Hierdoor is het ook mogelijk om werken te combineren met keramiek van Roger.

Roger startte in 1995 met een opleiding keramiek. Het verwerken van het gegeven ‘klei’ met vreemde materialen, het experimenteren en zoeken naar nieuwe technieken, resulteert steeds in nieuwe uitdagingen. De huidige opleiding projectatelier in de beeldacademie van Lier brengt deze aspecten in een ruimer perspectief.

Za. 29 okt. & 5 nov. 14u-18u

Zo. 30 okt. & 6 nov. 14u-18u

Wo 2 & 9 nov. 19u30-22u

 

 

 

 

Za. 15 okt.— wo. 26 okt. STEF VAN EYCK

De werken van Stef Van Eyck bevatten verschillende aspecten zoals humor en poëzie, dikwijls met een maatschappij-ecologische kritische noot. Al vanaf zijn opleiding edelsmeedkunst aan de Academie in Antwerpen zijn recyclage en werken met “vindmateriaal” een belangrijk aspect. De beelden vormt hij met assemblage- en lastechnieken. In deze tentoonstelling zijn er ook ‘functionele’ werken opgesteld. Je zal er meubilair, lichtcreaties en spielerei-art zien onder de noemer eco-design.

 

 

Za. 24 sept.—wo. 12 okt. JO WETZELS KAROLIEN VAN DE PUT

Jo Wetzels, Bree (B)°1972

"Fotografie is het uitgelezen medium om een moment vast te leggen." Vanuit een voorliefde voor het vergankelijke, het tijdelijke, speelt Jo in de reeks ‘MEANWHILE-TIMEFRAME’ met tijd en ruimte. Een zoektocht naar een subjectieve en abstractere manier van fotograferen. In een poging om het vluchtige te verbeelden maakt hij snapshots vanuit de buik. Hierbij observeert hij het verloop van een ogenblik en kies spontaan om de voorbijgaande gebeurtenis te bevriezen in tijd of om deze te laten zien in volle beweging.

 

 

 

Karolien Van de Put, Wilrijk (B)°1974

Karolien toont oud werk. Mythologische figuren in brons, plaaster en was. Mythen uit een lang vervlogen tijd die in het heden nog steeds actueel zijn.

 

 

 

 

 

25 jaar Tracé

Dit jaar wordt cultuurstation Tracé 25 jaar. Dit moet uiteraard in de verf gezet worden. De muren van de tentoonstellingsruimte zullen van vloer tot plafond bekleed worden met canvas. Hierop kan iedereen hun creativiteit loslaten. Er zal tijdens  de openingsuren de gelegenheid zijn om een bijdrage aan dit kunstwerk te leveren. Gedurende deze periode worden er ook workshops georganiseerd met kinderen van de basisscholen van Ekeren.

 

 

Verder kan je een groepstentoonstelling  zien van exposanten en oprichters van Tracé : Charley Vallet, Chris De Pauw, Els Van Loon, Ingrid Van Der Heyden, Jan Verschueren, Marc Daneels, Paul De Roy (+), Stef Van Eyck.

 

 

 

 

 

Stationsdichter  Kris Van den Bosch zal 6 gedichten tonen aan het station en op het perron.

 

 

 

Aftrap op zaterdag 3 september. Iedereen is welkom om vanaf dan ons reuzegroot canvas te helpen vullen met creaties.  Kijkdag is op zaterdag 17 september.

 

 

 

 

 

Op zondag 18 september tijdens de finissage ontvangen we eregasten en wordt het canvas in stukken gesneden zodat deze als aandenken meegenomen kunnen worden. De finissage werd opgeluisterd door Jan (gitaar en mondharmonica), Veerle (viool) en
Giedo (trekzak en blokfluit).

 

Galerij + Atelier    zaterdag 3, 10 en 17 september 14u- 18u

zondag 4, 11 en 18 september 14u -18u

woensdag 7, 14 en 21 september 19u30 - 22u

Podium:       zaterdag 10/9  om 20u GRØM Live Jazz     Philippe Posson ( Sax),

Ivo Tops (Slagwerk), Kris van Mol ( Gitaar) Rafael Jacobs ( Bass)

 

 

 

Zaterdag 17/9 om 20u  Madeleine Nieuwlaat , José Hernandez & Inge Doms

 

 

 

Deze activiteit werd georganiseerd in samenwerking met het district Ekeren

Human art

Zo. 3 juli –Zo. 28 augustus (alleen op zondag 14u-18u)

Op zondagochtend wordt er in Tracé getekend, geschilderd naar model. Dit veelvuldig oefenen leidt tot interessant werk, waarvan u een selectie kunt zien.

WOHO debut

Na decennia in de schaduw te werken stelt de Merksemse kunstenaar WOHO eindelijk tentoon. De tentoonstelling  bevat 2 delen. Ogenblik Is een selectie van kleibeelden. Expressieve en dynamische koppen en figuren  waarbij vlakken , volumes en de huid weloverwogen zijn. Atom-serie zijn collages en installaties rond een reeks aanstekers uit 1958. Nochtans bedoeld voor de wereldtentoonstelling kwamen ze in de vergetelheid en in verval terecht De kunstenaar herkent de gelijkenissen tussen het eigen leven en wat de aanstekers overkwam.

Zaterdag 18 & 25 juni 14u-18u

Zondag 19 & 26 juni 14u-18u

Woensdag 22 & 29 juni 19u30-22u

 

 

Anita & Jerome Cop

Zaterdag 28 mei, 4 & 11 juni 14u-18u

Zondag 28 mei, 5 & 12 juni 14u-18u

Woensdag 1, 8 & 15 juni 19u30-22u

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Three in one. An Budts, Eddie Lambregts en Kathleen Cels

Een ‘best of’ van schilderijen en bronzen sculpturen van drie Mariaburgse kunstenaars. Ze zetten hun open blik op de wereld en de mensen die hen omringen om in beeldend werk. Een samenspel van kleur, beweging en emotie is het resultaat. Hun wegen kruisten elkaar op verschillende fronten. Van harte welkom op hun kruispunt van een gedeelde passie.

Zaterdag 7, 14 & 21 mei 14u-18u

Zondag 8, 15 & 22 mei 14u-18u

Woensdag 11, 18 & 25 mei 19u30-22u

 

Gebroken cirkels: V.P.M. Bio

De werken van beeldend dichter V.P.M. Bio zijn verhalen die hij in lagen opbouwt en waarbij hij de kijker uitnodigt die te ontrafelen. Hij heeft altijd al dat spel van weglaten en tonen gespeeld: foto’s overschilderen, dan weer verf wegschrapen, opnieuw overschilderen, elementen toevoegen en verwijderen om zo tot de essentie te komen, wat recent aanleiding gaf tot werk dat gekenmerkt wordt door een grote soberheid.

Zaterdag 23 & 30 april 14u-18u

Zondag 24 & 1 mei 14u-18u

Woensdag 27 april & 4 mei 19u30-22u

Vernissage

Vrijdag 22 april 19u30

Inleiding: Roger Nupie.

Eddy Thomas

Naast realistische werken maakt Eddy er ook met sterk gestileerde surrealistisch aandoende figuren die ondanks hun sterke vereenvoudiging geloofwaardig overkomen. Tevens komt het abstracte zich aanbieden wat vooral met cirkels verwerkt wordt. Verder zijn er de ruimtelijke werken met verschillende steensoorten maar waarvan albast toch de voornaamste is en die onder het toeziend oog van beeldhouwer Guy Janssen verwerkt worden tot eenvoudige meestal kleine objecten.

Zaterdag 9 & 16 april

Zondag 10 & 17 april

Woensdag 13 & 20 april

naTuur verbindT: Tex Tracé

Christine Wijnen

Els Vermeulen

Ingrid Gulinck

Rita Van Audenrode

De natuur is een gulle bron van energie, inspiratie en materialen. Ze schenkt ons rust en pure schoonheid. Groei gaat er vanzelf. Ze zet de textiele kunstenaars aan tot een innerlijk, creatief proces. Ze voelen ons verbonden met gelijkgestemde zielen en doen elkaar evolueren.

Zaterdag 26 maart en 2 april

Zondag 27 maart en 3 april

Woensdag 30 maart

Een jaar in bijlage: Greet Taeymans

Greet recycleerde de weekendbijlagen van De  Morgen tot een jaaroverzicht in eigenzinnige etsen op handgeschept papier. In het pre-coronajaar 2019 vatte kunstenares Greet het idee op om elke week een markant beeld uit de weekendbijlage van De Morgen als inspiratie te gebruiken voor een persoonlijke ets. Voor een verbeterde indruk als het ware. Haar grafische interpretatie van het beeld in de DM Magazine of Zeno blijft soms in de buurt van de oorspronkelijke figuur, soms is het verband eerder abstract. Maar in wezen zitten alle beelden, woorden, verhalen, inkten, tinten en kleur van de weekendbijlage van De Morgen in 2019 samengeperst in 52 vellen. In de eigenzinnige verwerking is alles grafiek.

Zaterdag 12 & 19 maart

Zondag 13 & 20 maart

Woensdag 16 & 23 maart

Cathérine Verbruggen

Cathérine Verbruggen is een Antwerpse kunstenares die gebruikt maakt van verschillende technieken om gepersonaliseerde kunst te maken. Zij heeft haar basisopleiding gevolgd op de kunsthumaniora van Antwerpen. Tijdens haar verblijf in de USA heeft ze collagetechnieken geleerd bij een kunstatelier in Rochester Hills, Michigan en momenteel volgt ze grafische vormgeving aan de academie van Brasschaat.
Bij haar werken gebruikt ze vaak collagetechnieken, gerecycleerde reclameaffiches, epoxycoating en verschillende druktechnieken. Al deze technieken combineert ze om, volgens de wensen van de klant, een persoonlijk en betaalbaar werk te maken. Gezien de grote vraag naar deze werken richt ze in 2021 haar eigen bedrijfje Cathérine Personal Art op.
Cathérine heeft tentoongesteld in België, Polen en de USA.

Zaterdag 15, 22 & 29 januari 14u-18u

Zondag 16, 23 & 30 januari 14u-18u

Woensdag 19, 26 januari & 2 februari 19u30-22u

Back in town Kadokado

Eindelijk kan onze geschenkenbeurs met eindjaar 2021 terug doorgaan bij Tracé. De kunstenaars moesten in 2020 alles in de dozen laten zitten. Maar nu is het tijd om uit te pakken! Hartelijk welkom iedereen! Kom langs om mee te genieten van talloze kado-ideetjes, die met de grootste zorg en creativiteit zijn gemaakt.  Geniet in onze feestelijk aangeklede galerie van hand- en kunstwerk van onderstaande deelnemers of kom ons gezelschap houden tijdens de donkerste maar gezelligste dagen!

‘Transitie objecten’ Mieke Rosier

Vlaggetjes en knuffels om te geven, te krijgen of te houden — Ina Borgers Choukelouke

Schattige popjes en dingetjes, met liefde gehaakt — Shana Picard

Ieder kind verdient een allerbeste vriend — Josja de Vree

Van klei naar kunst — Gust Van Gorp

Feestelijk aan tafel met kleurrijk keramiek — Jeannine Anné

Zilversmid aan huis, met unieke en persoonlijke ontwerpen — Kristina Embregts, Atelier KE

Robuust keramiek met een kunstzinnige touch — Karin Quintin-Peeters

Bijzondere lederen creaties, professioneel maatwerk — Sonja Nieländer LS Leatherworks

Kaarten om je wensen mooi aan te vullen —Thérèse Van Riet

 

Vrijdag 10 december 19u30 – 22u

Zaterdag  11 en 18 december 14u en 18u

Zondag 12 en 19 december 14u en 18u

Woensdag 15/12 tussen 19u30 en 22 u

Mik & Rik

 

40 jaar samen op atelier - een bloemlezing

De herfst is de lente van de winter - Toulouse-Lautrec

Wit is de kleur van onmacht, als je niet kan schrijven blijft het papier wit en leeg - Stéphane Mallarmé

Zaterdag 27 november en 4 december 14u-18u

Zondag 28 november en 5 december 14u-18u

Woensdag 1 en 8 december 19u30-22u

Viva Italia: Willy Van de Velde en Ronald Joossen

Willy Van de Velde is vooral een Spanje-liefhebber zoals hij hier enkele jaren geleden liet zien. Dat belet niet dat ook Italië op hem een enorme indruk maakte tijdens verschillende reizen. Nu toont hij vooral aquarellen van Italiaanse steden en landschappen, van het Noorden tot in Sicilië.

 

 

 

Zijn mede-exposant, Ronald Joossen, is behept van Italië, en toont vooral grafiek, meer bepaald steendrukken en etsen. De rode draad in zijn werk zijn de tuinen, de vegetatie, literatuur en de antieke cultuur.

 

 

 

 

Zaterdag 13 en 20november 14u-18u

Zondag 14 en 21 november 14u-18u

Woensdag 17 en 24 november 19u30-22u

Marc, Silke en Dorus Daneels

Naar aanleiding van Marc zijn 65 ste verjaardag organiseert hij samen met zijn kinderen Silke en Dorus een expo.

Als pionier van Tracé is dit de ideale gelegenheid om deze locatie als thuisbasis te gebruiken. Het pensioen en de lockdown gaven Marc veel tijd om zijn dagen creatief te vullen.

 

 

Silke is meer dan 15 jaar actief als zelfstandig Grafisch Vormgever en Illustrator onder de naam Dasi.
De geboortekaartjes, huwelijksdrukwerk en communicatiematerialen die ze ontwerpt, stralen steeds een zekere gevoeligheid en finesse uit. In deze expo toont ze een selectie schetsen die ze maakte in haar vrije tijd. Dit jaar lanceerde ze Alma-The art of happiness. Een nieuw project waarmee elke maand geluk en positiviteit verspreid worden via kunstwerkjes die wisselende kunstenaars maken.

http://www.dasi.be
http://www.alma-happiness.be

 

Dorus werkt met neon en laat zich inspireren door oude religieuze manuscripten.
info@neonstudio.be

 

 

 

Zaterdag 16 en 23 oktober 14u-18u

Zondag 17 en 24 oktober 14u-18u

Woensdag 20 en 27 oktober 19u30-22u

 

Stoned - Jan Daneels

Wat heeft waarde en wat niet?
Jan onderzoekt deze vraag, om het met de woorden van Lucebert te zeggen: ‘alles van waarde is weerloos’.
Er zit weemoed in ‘zijn’ beelden van verlatenheid.
Gestileerde monumentale opnamen van details getuigen van een scherpe blik en zijn een streling voor het oog.
Hij fotografeert weinig mensen, maar de menselijke aanwezigheid is des te meer te ontdekken in het erfgoed dat in beeld wordt gebracht.
Jan voelt zich een nomade, reizend van de ene foto naar de andere, zonder motief, ratio, voorwendsel.
Hij zegt het zelf zo: “ ik fotografeer stomme dingen “.
Jan probeert in zijn foto’s tijdelijkheid te laten overleven …..

Za 2 en 9 oktober 14u-18u
Zo 3 en 10 oktober 14u-18u
Wo 6 en 13 oktober 19u tot 22u

(Tekst: Werner Paenen)

Machteld Gysen, Rudy Calluy en Steven Dalving

Vanuit de innerlijke beleving van haar leven komt Machteld tot de inspirerende creatie van nieuwe werelden vol nieuwe mogelijkheden. Hoe zou onze eigen wereld eruit zien moesten we ontdaan worden van de belemmeringen die heden en verleden als indruk op ons nalaten?

 

 

 

Het gewone dagdagelijkse leven raakt hem, daarom fotografeert Rudi graag de man in de straat, ieder met zijn eigen verhaal. Fotograferen op glasplaat en negatief beeld is altijd een uitdaging. Een verbinding tussen het onzichtbare en het zichtbare. Enkel met previsualisatie en gevoelsmatig zal het verhaal zich opbouwen. Tijdens de reportage en het ontwikkelprocédé blijft de foto zijn geheimen bewaren en geeft deze pas vrij aan het einde van het proces.

 

 

 

 

Organische uitdrukkingen  van schoonheid, lichtheid, blijdschap, tederheid en goddelijke inspiratie…  Jullie enteren een nieuwe tijdperk en maken een planetaire-humane transformatie mee…  Het wonderlijke vermogen van de mens is te mogen kiezen. Op het eerste zicht lijken deze wat willekeurige uitspansels van kleur en vormen maar niets is minder waar!  Steven hoopt dat dit schoonheid, lichtheid, blijdschap, tederheid, goddelijke inspiratie…. kan meegeven zoals het voor hem heeft gedaan.

 

 

 

Zaterdag 18 en 25 september 14u-18u

Zondag 19 en 26 september 14u-18u

Woensdag 22 en 29 september 19u30-22u

Een passie voor klei – Clay Expressions on Tour

Clay Expressions is een groep keramisten uit de regio Leuven die allemaal al meer dan twintig jaar met hun handen in de klei zitten. Na hun studiejaren aan de Academie Leuven en het IKA Mechelen zijn ze elkaar blijven ontmoeten om ervaringen en ideeën te delen, elkaar aan te moedigen en advies te geven.

Ze organiseerden enkele gezamenlijke tentoonstellingen onder de naam Clay Expressions in CC De Borre, maar de ambities werden geleidelijk aan groter. Zo ontstond de idee voor een reizende tentoonstelling door heel België: Clay Expressions on Tour.

Bernadette Lefevere, initiatiefneemster: ‘De grote drijfveer achter dit project is plezier. Het plezier om samen met keramiekvrienden aan een project te werken, het plezier om mensen te laten kennismaken met de vele mogelijkheden en aspecten van keramiek, het plezier om te zoeken naar ideale locaties en mooie opstellingen.’ Het is ook een bewuste keuze om heel België te doorkruisen, beide zijden van de taalgrens. ‘We zijn één land, maar op cultureel vlak zijn we altijd opgesplitst. We willen dat uitdrukkelijk doorbreken.’

Op elke locatie nodigt Clay Expressions on Tour een regionale bekende keramist(e) uit als centrale gast. Voor de openingstentoonstelling bij Imaginair in Rijmenam was dit Marika Vansant (Mechelen). Zij ontving de Vlaamse Cultuurprijs 2020 voor haar werk ‘Twisting into Nature’.
De tweede halte is in het cultuurstation Tracé te Ekeren, van 3 september tot 12 september 2021. Als gastkeramiste verwelkomt het collectief daar Margot Thyssen, bekend om haar porseleinwerk met subtiele gegoten lagen in verschillende kleuren. Margot Thyssen : "Steeds op zoek naar het pure, harmonie tussen eenvoud en detail"

De negen deelnemende keramisten, samen goed voor 217 jaar ervaring met klei zijn Linda Bollens, Etienne De Bie, Lucy Dewit, Griet Dupré, Hubert Huysman, Milica Jovanovic, Bernadette Lefevere, Vera Stoefs, Fons Van Tricht.
Om eenheid te behouden in dit uitgebreide aanbod van vormen en kleuren sprak de groep Kris Cuvelier aan als curator of ‘tentoonstellingsmaker’. Kris is ook afgestudeerd aan de Academie Leuven.
Kris Cuvelier: ‘Met dit project voel ik me op reis langs de gevarieerde landschappen van de keramiekwereld en ontmoet ik boeiende mensen die elk hun eigen verhaal willen vertellen. Ik probeer er een mooie wereldkaart van te maken en hoop dat deze verrukkelijke tocht veel mensen zal inspireren.’
Deze tentoonstelling wil het brede publiek laten kennismaken met de bijna oneindige mogelijkheden van klei. De keramisten gaan met veel plezier een gesprek aan met de bezoekers.
Na Rijmenam (mei) en Ekeren (september) trekt Clay Expressions in het najaar nog verder naar Luik, waar Nathalie Doyen de gastkeramiste is. In 2022 doet Clay Expressions de andere provincies aan.

Meer info op clay expressions

Zaterdag 4 en 11 september 14u-18u

Zondag 5 en 12 september 14u-18u

Woensdag 8 september 19u30-22u

  

 

 

 

September - oktober 2020

Maart - april 2020

 

 

Januari - februari 2020

     

November - december 2019

      

September - oktober 2019

 

Mei - augustus 2019

    

Maart - april 2019

   

Januari - februari 2019

  

November - december 2018

 

September - oktober 2018

  

Greet Scheltjens

Marleen Geluykens

Luc Van Eyken

Ivan Janssens

Nona De Koninck

Josja De Vree

Lyra Oey

Stephan Laux

Gommaar Rossau

Jan Van Hoof

 

 

 

 

Erik Fransen

 

 

 

 

Carina Aerden

 

 

 

 

Maria Peeters

 

 

 

 

Jenny Louwagie

 

 

 

 

Patricia en Nemo Dolezal

 

 

 

 

Monica Van Tendeloo

 

 

 

 

René Boye

 

 

 

 

Françoise De Vre

 

 

 

 

Omer Crab

 

 

 

 

Dirk Van Gestel

 

 

 

 

Eddy Thomas

 

 

 

 

Art Confrontation met Simona Ambrosini, Kris Backers, Marjolein Burbank, CoDe, Els De Bleekere, Geert Defurne, Ingegert De Smet, Ermani, Mie Ghesquiere, Doris Grieten, Anna Iris Luneman, Herbert Monsieur, Ingrid Van der Heyden, Yo Vandevenne, Tania Verhelst, Annie Verhoeven, Erien Withouck en Gerdi Zwaan

 

 

 

 

Rudiger Ceulemans

 

 

 

 

Jan Daneels

 

 

 

 

Geladis Perez Martinez

 

 

 

 

V.P.M. Bio

 

 

 

 

Luk Vermeerbergen

 

 

 

 

Margot Klingenberg

Willy Van de Velde

 

 

 

Bob Ivens

 

 

 

 

Ivan Janssens

 

 

 

 

Stef Van Eyck

Chris De Pauw

 

 

 

Veerle Van Gassen

 

 

 

 

 

Sophie Wouters