nieUw

27 mei - 7 juni Michel De Smet

Michel De Smet (1944-2023) zette zijn eerste stappen in de kunst begin jaren negentig via privélessen bij de bekende schilder van havenlandschappen, Jef Van Campen. Als leermeester onderwees Van Campen De Smet de techniek van het uitwerken van een impressie via aquarel.  Met een grote voorliefde voor de impressionisten en Monet, Renoir en Pissarro in het bijzonder leerde De Smet via observatie zijn techniek door de jaren heen te verfijnen.

Na de privélessen bij Van Campen volgde hij 15 jaar les in tekenen en schilderen aan de Academie van Brasschaat. Hierdoor leerde hij experimenteren met andere technieken zoals olieverf, gouache, Chinese inkt en acryl. Van 2007 tot en met 2015 maakte Michel deel uit van de Brasschaatse Kunstkring ’T Blad. In de loop der jaren deed hij exposities in Brugge, Assenede, Lier, Kapellen, Antwerpen Linkeroever, Ekeren en Brasschaat.

De serie van Jeroen Krabbé op zoek naar,… Van Gogh, Gauguin, Picasso en Chagall was voor Michel in de laatste vijf jaar van zijn schilderscarrière uitermate bepalend in de manier waarop hij zijn impressies op doek verwerkte. Experimenten met kleur en abstractie vonden hun intrede zonder daarbij de invloed van de impressionisten te verloochenen. Geliefde onderwerpen in zijn werken zijn de koers, muziek, Parijs, ballet (Pivolté),zee en natuur.

Michel De Smet  helaas op 25 maart 2023. Om die reden is deze expositie dan ook een retrospectieve met een door zijn familie gekozen selectie van zijn werken.

Zaterdag en zondag 14u-18u

Woensdag 19u30-22u

Zomer in Tracé: workshops

ZOMERATELIER

Deelnameprijs: 5€

Info: Pieter-Jan Maesen

pieterjan.maesen@gmail.com

Do. 6 juli—31 augustus 19u-22u

Tiffany

Klaartje Gilliams is gefascineerd door werken met glas en recyclage materiaal. Ze volgde cursus Tiffany in Lanaken (B) en Zierikzee (Nl). Nu wil ze dit graag delen. Maak kennis met het unieke ambacht van glasbewerking. Stap voor stap neemt ze je mee in de creatie van een raamhanger in tiffany glas. Wij gaan in één dag een eerste initiatie doen met een werkstuk van maximum 6 glasdelen.

Het boeiende proces van glas kiezen, snijden, bewerken, vertinnen, solderen en patineren. Voorkennis is niet noodzakelijk, je mag kiezen om te werken volgens een eigen ontwerp of met een beschikbaar patroon. Hiervoor krijg je alle begeleiding die je nodig hebt. Een intensieve reis, met als resultaat aan het einde van de dag, een unieke zelfgemaakte raamhanger.

Inbegrepen zijn: Gebruik van alle instrumenten/materialen, glaswerk, koffie & thee of frisdrank met appeltaart. Graag eigen middagmaal voorzien.

Minimumaantal deelnemers: 3 personen en maximum 5 personen/dag.

Prijs voor een hele dag initiatie: 80 euro/persoon.

Za. 1 juli of zo. 2 juli 10u-16u30

10u-16u30

Inschrijven doe je bij Klaartje Gilliams klaart2520@outlook.com.

VILTEN voor beginners

Donderdag 6 juli van 14u tot 17u

In deze workshop maak je kennis met de ambachtelijke kleurige techniek van het vilten. De ongesponnen wol leggen we in laagjes en met water en zeep en je eigen energie ontstaat VILT! We werken naar een resultaat toe dat je thuis verder kan afwerken.

Viltwol is aanwezig. Meebrengen: badhanddoek +/- 50x70

18 €

Info en inschrijven bij Madeleine: mnieuwlaat@hotmail.com

Model

Drie dagen lang bestuderen we de menselijke figuur. In de voormiddag zullen we in korte, snelle schetsen de geest van het model proberen te vatten. En in de namiddag zullen we één van deze schetsen uitwerken tot een artistieke tekening of schilderij. In juli zal Pieter-Jan de begeleiding doen en gaan we ons concentreren op een stap-voor-stap aanpak om tot een mooi gebalanceerd kunstwerk te komen. In augustus, met Josja, gaan we bekijken met welke persoonlijke stijlen en waaier aan materialen we het suggestieve onderwerp dat de menselijke figuur is, kunnen benaderen.

Vr. 7, za. 8 & zo 9 juli10u-16u30

Info : Pieter-Jan Maesen pieterjan.maesen@gmail.com

Vr. 25, za. 26 & zo 27 aug. 10u-16u30

Info: Josja de Vree j.devree1@gmail.com

Deelnameprijs 30 euro per dag.

 

Workshop aquarel

Op mijn 40ste volgde ik 3 jaar opleiding tekenen. Later kwam ik terecht in Schildershof te Schilde bij de beeldhouwers. Daar heb ik 20 jaar opleiding gekregen onder leiding van Simonne Raymaekers, Ann Veremst en David Natidse. Ondertussen was ik terug beginnen tekenen en schilderen in dezelfde kunstgroep onder leiding van Liesbeth Verheyen. Aquarel vind ik zo fasinerend en bij toeval, mocht ik begeleiding volgen bij Marth De Decker. Op een kunstmarkt in Wommelgem, trok men mij aan de mouw om daar als vrijwilliger bij het dienstencentrum De Wimmelinge, begeleiding te komen geven. Van het een kwam het ander. Via een flyer kwam ik bij Layla Van Bogaert in Tracé terecht, waar ik de enige was die aquarel beoefende. Via via kwam Layla ter hore dat ik begeleiding gaf en dat naar het schijnt nogal goed deed. Toen ben ik in Tracé begonnen en nog steeds met succes. Het is mijn passie en geef graag mijn ervaringen door. Om werken te bekijken kan je terecht op fb en instagram: lucia de vocht. Ook aan volledige beginners.

Deelname 100€

Info:  Lucy De Vocht lucia.de.vocht49@gmail.com

Di. 25, wo 26 & do.  27 juli  9 u-12u & 13u-15u

 

Workshop Achterglasschilderen

Vr. 18, za. 19 en zo. 20 aug. 13u-16u30

Een workshop achterglasschilderen of eglomise  schilderen is aangenaam om doen en geeft vlug een sprankelend resultaat. Achterglasschilderen is een oude volkskunst, nog zeer vitaal in het huidige Oostblok, en zo nu en dan pikken hedendaagse gevestigde kunstenaars het weer op juist omwille van dit sprankelend resultaat. Het is echter nooit populair geworden omdat het zo'n broze materie is,glas....

Info: Margot Klingenberg, margot@klingenberg.be

Deelnameprijs: 30 euro/dag

 

 

 

Lid worden!

Dat kan voor 20 euro per jaar. Daarvoor kan je het hele jaar deelnemen aan al onze activiteiten en steun je de werking. Bovendien krijg je vijf maal per jaar ons infoblad in je brievenbus.

Als je nu lid wordt, ben je lid tot september 2024.

Lid worden kan door het lidgeld te storten op BE24 2200 3788 8438 BIC GEBABEB.

Erelid worden kan ook! 50 euro eenmalig.