nieUw

Cultuurprijs Blikvanger voor Tracé

Het district Ekeren verleende de cultuurprijs voor blikvanger aan Tracé Cultuurstation!

In zijn toespraak in het districtshuis zei Schepen Marc Elseviers dat Tracé een laagdrempelige werking en een streven naar een toegankelijkheid voor iedereen heeft. 'Tracé zet een erg breed en divers cultuurpalet in de kijker. Tracé blijft zoeken naar interessante culturele samenwerkingen binnen het Ekerse. Zo heeft de jury veel lof voor de creatieve samenwerking met BUSO De Tjalk.' Marc Elseviers stelt dat Tracé al jaren een begrip is in Ekeren.

Niemand in Tracé had deze prijs verwacht maar Tracé is heel opgetogen voor de waardering.

Erik Van De Mert en Wilfried Van Bauwel

Diepte onthuld, nieuwsgierigheid gewekt: het spel van perceptie
Erik Van De Mert, geboren in Antwerpen in 1958, is zowel kendo-leraar bij Troubleyn, geleid door Fabre, als een kunstschilder.
Zijn werken, waaronder het opvallende "Lights & Colours", belichamen subtiliteit en diepte door tientallen zorgvuldig aangebrachte lagen verf.
Vaak hergebruikt hij oude doeken, waardoor zijn kunst een authentieke geleefdheid uitstraalt. De gelaagdheid van zijn werk geeft een suggestie van stralende tinten vanuit de diepte. Het intense rood, doorspekt met pulserend geel, roept associaties op van theaterspots in een rode ambiance of autolichten in de regen. Hoewel aanvankelijk aangenaam, wekt het uiteindelijk een gevoel van onrust op, door de onvoorspelbare patronen en de suggestie van diepte achter het scherm.
Van De Mert wekt nieuwsgierigheid op en daagt de kijker uit tot een obsessief spel van perceptie.
Uit ambacht geboren, door passie verrijkt: een kunstenaarsleven
Wilfried Van Bauwel, grotendeels autodidact, begon op zestienjarige leeftijd in zijn vaders schoenmakerij, later overgenomen.
Zijn passie voor kunst, aangewakkerd door museumbezoeken, leidde tot avondonderwijs aan de Academie voor Beeldende Kunsten van Berchem. Zelfstudie en bewondering voor kunstenaars als Jan Cox en Fred Bervoets vormden zijn verdere groei.
Een reis naar New York in 1981, met exposities van Picasso en andere moderne kunstenaars, inspireerde hem diepgaand. Als ambachtsman overdag, creëert hij 's nachts zijn eigen universum. Zijn werk, beïnvloed door eenzaamheid en maatschappelijke thema's, getuigt van spontaniteit en diepgang, met vrouwenhoofden als terugkerend motief.
Van Bauwel is geëvolueerd tot een kunstenaar van grote kracht en authenticiteit.
Vernissage za. 4 mei 14u
Za. 4 & zo. 5 mei 14u-18u
Za 11 & zo 12 mei 14u-18u
Za. 18 & zo 19 mei 14u-18u
Wo. 8 & 15 & 22 mei 19u30-22u

Zomer van Tracé

Hoeden
22-23-24 juni 13u30-17u
Inschrijven Jee Reusens jee.reusens@telenet.be

 

 

 

Vilten voor beginners
Kennismaken met de ambachtelijke kleurige techniek van het vilten. De ongesponnen wol leggen in laagjes en met water en zeep en je eigen energie ontstaat vilt! Werken naar een resultaat toe dat je thuis verder kan afwerken.
Viltwol is aanwezig.
Meebrengen: badhanddoek +/- 50x70
35 €
Do. 4 juli 14u-16.30u
Info/inschrijven: Madeleine Nieuwlaat www.echtgebeurd.be/contact

Zomeratelier
Do. 19u-22u
4 juli – 29 augustus

Zoals ieder jaar, gooien we tijdens de zomer op donderdagavond de deuren van Tracé open. Een vrij atelier om te schilderen en te tekenen (en ook andere disciplines zijn welkom). Dit jaar halen we de Provence naar Ekeren en aan de hand van het werk van Pissaro, gaan we in een zeer gezellige en vrijblijvende sfeer samen tekenen en schilderen. Maarten en Pieter-Jan zullen samen begeleiden en je meenemen doorheen de belangrijkste fases van het impressionisme en post impressionisme.

Deelname is 5 € per avond. Het atelier is van 19u00 tot 22u00. Om 22u00 doen we ook de bar van Tracé open.

Info: pieterjan.maesen@gmail.com, 0472 79 32 98

Steen
Zelf een beeld maken in zachte mergelsteen of ytong. Deze stenen zijn gemakkelijk te bewerken met houtgereedschap (beitels, raspen en zagen). Beeldhouwen in albast voor mensen met ervaring in mergel.
Zaterdag 14u-17u.
Voor de workshop worden gereedschappen ter beschikking gesteld.
Maximum 6 personen.
Prijs 14 €
Prijs steen : Ytong : gratis
Mergel: 1,50€/ kg // Albast: 3€/ kg.
info/inschrijvingen: Guy Janssen guy.janssen.beeld@telenet.be 0476 264 392

Slow stiching Textracé
Letterlijk: traag naaien. Eenvoudige handgenaaide steekjes en stofresten om een textiel landschap te creëren. Er is geen voorkennis nodig en het materiaal wordt aangeboden. Wel graag eigen naaigerief meebrengen. Welkom!
Gratis
Di 9 juli 13u30-16u30
Inschrijven voor 20 juni ingridgulinck@yahoo.com

Tweedaagse model
Za. 13 & zo. 14 juli
Samen met zowel geoefende als beginnende kunstenaars twee dagen het levende menselijke model bestuderen. De observatie van het model vertalen naar persoonlijke artistieke uitdrukking.
Iedere voormiddag starten met snelle schetsen, overgaan naar iets langere studies om in de namiddag lange poses uitwerken tot een mooie artistieke tekening.
30 euro per dag.
Tekenmateriaal en papier neem je zelf mee.
Inschrijven: pieterjan.maesen@gmail.com 0472 79 32 98

Tweedaagse model
Za. 3 & zo. 4 augustus
Samen met zowel geoefende als beginnende kunstenaars twee dagen het levende menselijke model bestuderen. De observatie van het model vertalen naar persoonlijke artistieke uitdrukking.
Iedere voormiddag starten met snelle schetsen, overgaan naar iets langere studies om in de namiddag lange poses uitwerken tot een mooie artistieke tekening.
30 euro per dag.
Tekenmateriaal en papier neem je zelf mee.
Inschrijven: Josja de Vree info@josjadevree.com

Hoeden
24-25-26 augustus 13u30-17u
Inschrijven: Jee Reusens jee.reusens@telenet.be

 

 

 

Boetseren
12€ per dag plus delen in de kost van het model
Min 5 deelnemers
Eigen gerief (boetseerklei, miretten, draaischijf (tafelmodel zie kaasplank), plasticfolie of vuilzak om af te dekken, waterspuit ...) meebrengen
19-20-21 augustus
Inschrijven voor 15 augustus Margot Klingenberg margot@klingenberg.be 0495 32 55 04

Achterglasschilderen
Eigen gerief meebrengen
Eigen gerief is glasplaten, oude lijsten van de zolder is goed, acrylverf, olieverf, glasverf, bladmetaal plus evt. voorbeeld om na te schilderen...
12 € per dag
Min 5 deelnemers
26-27-28 augustus
14u-16u30
Inschrijven voor 15 augustus Margot Klingenberg margot@klingenberg.be 0495 32 55 04

Lid worden!

Dat kan voor 20 euro per jaar. Daarvoor kan je het hele jaar deelnemen aan al onze activiteiten en steun je de werking. Bovendien krijg je vijf maal per jaar ons infoblad in je brievenbus.

Als je nu lid wordt, ben je lid tot september 2024.

Lid worden kan door het lidgeld te storten op BE24 2200 3788 8438 BIC GEBABEB.

Erelid worden kan ook! 50 euro eenmalig.