nieUw

Mpu Basuki Teguh Yuwono en Mpu Totok Brojodiningrat smeden krissen in Tracé!

Via bemiddeling van, ondermeer, de Indonesische ambassade te Den Haag, is het gelukt twee vooraanstaande krissensmeden bereid te vinden in Tracé een kris te smeden. De twee smeden brachten een bezoek namens het "Indonesian National Secretariat of Keris" (SNKI, Sekretariat Nasional Keris Indonesia) aan de Indonesische ambassadeur in Den Haag  H.E. Mr. I Gusti Agung Wesaka Puja van 9 tot en met 18 januari 2019..

Op 15, 16 en 17 januari waren de smeden te gast in het Tracé bij Seerp Visser waar ze in het atelier een kris smeedden. Dit was voor Seerp Visser een bijzondere kans om kennis te maken met twee top-smeden.

Krissen zijn dolken die in het verleden door iedere man in Indonesië werden gedragen als onderdeel van hun kleding. De wapens waren vaak geen gevaarlijke dodelijke dolken maar kunststukjes van smeedwerk. Een dikke winterjas was vaak voldoende om een steek af te weren omdat de kris krom boog. Zeer hoogwaardig smeedwerk, maar geen super technisch wapen als een Japanse katana, maar in schoonheid de top. Sinds 2015 zijn krissen Unesco erfgoed. Speciaal in de kris is het lemmet wat met verschillende staalsoorten wordt gesmeed waardoor er na etsen een tekening in het staal ontstaat.

Verder lezen kan je via de link Indonesische smeden in het Trace, 190131

Een Youtube-filmpje vind je via deze link Indonesisch smeden in Tracé.

Nona De Koninck - Josja De Vree - Lyra Oey

Nona De Koninck (BE), Josja de Vree (NL) en Lyra Oey (NL) zijn 3 kunstenaressen, die zich elk bezighouden met het gegeven van constructie en deconstructie en de tijd hiertussen. Alle drie op een totaal andere manier en met een andere manier van werken en benaderen maar toch ook zie je overeenkomsten tussen begrippen, waar ze zich mee bezig houden.

Nona De Koninck werkt voornamelijk met de tijd tussen constructie en deconstructie. Het gaat hier vooral om de staat van ‘zijn’ van materialen, ruimtes en omgevingen, eenmaal dat ze zich in die tussenfase bevinden.

 

 

 

Josja de Vree werkt voornamelijk rond de deconstructie en reconstructie. Door de materialen te ontdoen van alle connotatie en ze zelf hun gang te laten gaan, ontstaat er een beeld. Door dit beeld te herwerken, herhalen en opnieuw te construeren ontstaat er een dialoog tussen de kunstenares en de beelden. Is het een ongeluk of is het een vooropgezet plan? Tot in welke mate is men in staat het werk te beïnvloeden ofontstaan het vanzelf?

 

 

 

Lyra Oey werkt rond het gegeven ‘constructie’. Door verschillende materialen te vernietigen, te recycleren en te herwerken ontstaat er een nieuw beeld. Deze manier van werken ontleden komt voort uit een fascinatie voor onze hedendaagse maatschappij waarin alles snel en maakbaar is. De tegenhanger van wat hier gaande is, is het oog hebben voor duurzaamheid en ambachtelijkheid. Door haar papieren verzameling eens onder de loep te nemen is het werk ontstaan.

Zaterdag 2 en 9 februari 14u-18u

Zondag 3 en 10 februari 14u-18u

Woensdag 6 en 13 februari 19u30- 22u

Vernissage vrijdag 1 februari 20u

 

Salon d' art: Ivan Janssens

Wat kan je maken na de uitgebreide reeks werken met gemengde technieken (aquarelpotloden, stiften, gouache, Chinese inkt, potloden)? Hoe kan je verder creatief zijn met het combineren van vlakken, lijnen, teksten, …? Welke weg kan je volgen na de tentoonstelling ‘Me, myself and I’ in Tracé in november 2017?

Voor mijn nieuw werk heb ik gekozen voor andere thema’s. Een nieuwe evolutie is mogelijk door het gebruik van andere materialen. Nieuwe creaties werden mogelijk door te werken op ander papier. Groter werken is een nieuwe uitdaging. Olieverf op waterbasis leidt tot nieuwe creaties.

De antwoorden op moeilijke maar interessante vragen in een creatief proces krijg je op het Salon d’ Art van Ivan. Dit ter gelegenheid van zijn 65ste verjaardag.

Zaterdag 16 en 23 februari - zondag 17 en 24 februari 14u-17u

Woensdag 20 en 27 februari 19u30-22u

Tentoonstellen?

We verhuren onze sfeervolle en unieke expositieruimte van 2, of 3 weken aan zeer democratische voorwaarden.
Tracé zorgt voor permanentie tijdens je tentoonstelling. Indien nodig verzorgen we ook graag je openingsreceptie.
We kondigen je tentoonstelling aan in onze huiskrant, digitale nieuwsbrief, website en facebookpagina.
Wil je tentoonstellen? Mail naar ina.borgers@telenet.be of bel naar 0476 25 23 53.

Duizenden vonken in park Hof De Bist en zo veel meer

Na 3 jaar wachten was Vonken in park Hof De Bist opnieuw creatief, grensverleggend, origineel, spectaculair, verrassend, hartverwarmend, speels, super-gezellig en de moeite waard.

Vonken bestond uit Wachten Op Groen, Vélo Vonk, De Volkswijsheid, Ciné Rio, Slumberland, GAUSS, De Vuurvogel, Bwana, Lotusbloemen, Smoke On The Water, De Machinerie, Vonkende Vertelsels, De Strijd Des Levens, Vuurcarrousel, Ode aan de Postduif, Vuurdraak, Watervan Out Of The Box, Groot Kampvuur, Barokbarak, Gezwam, Elfenbanken, Lichtzwengel, The Walk naast Wonderfietsen, Het Heelal Zomaar meer, De Machinisten en de Winterbar met als slot De Parade door de Machienerie.

Enkele vonken kan je terug beleven via de link Vonken.

Vonken werd georganiseerd door 252CC en Cultuurstation Tracé in samenwerking met het district Ekeren, Oxfam Wereldwinkel, Eva Solidariteit, Transitie en de ervaringsgerichte basisschool De Waterval.