Kunstgalerij

Tracé Residentie
Nele De Paepe en
Lasse Geudens
Tracé nodigt jonge kunstenaars uit om te creëren en te tonen. In deze eerste editie brengen Nele en Lasse de omgeving naar binnen. Lasse creëert een zwart landschap met gevonden voorwerpen, waar Nele's werken als vegetatie tussen rotsblokken leven toevoegen, het landschap overwoekerend met kleur en vitaliteit.
Za. 13 april 14u-18u
Zo. 14 april 14u-18u

Ann Van Dingenen en Inge Vercammen

Ann schildert voornamelijk met olieverf op doek. Haar inspiratie haalt ze uit literatuur, het collectief geheugen, of dagdagelijkse taferelen. Hierbij gebruikt ze oa. vintage Kodachrome foto’s geplukt uit oude tijdschriften of bevroren filmfragmenten uit de jaren vijftig, zestig en zeventig. Ze stralen een zekere naïviteit uit van een veilige omgeving dat gepaard gaat met een nostalgisch gevoel naar ‘toen’, al dan niet met een vleugje humor. Achter de sereniteit van sommige beelden zit een rakende waarheid verhuld. ‘Both sides’ verwijst naar het leven van beide kanten, ‘haar verhaal en jullie verhaal’, ‘geven en nemen’ en uiteindelijk ‘winnen en verliezen’. Sinds enkele jaren verdiept zij zich ook in de tekenkunst waarvan op deze tentoonstelling enkele werken te zien zullen zijn.

 

 

Het werk van Inge richt zich op levende wezens, fauna, flora en menselijke figuren, met symbolisme als inspiratie. Ze gebruikt steengoed en porselein om sculpturen te maken, inclusief vogels en andere dieren, en integreert humor om de realiteit te verzachten. Haar creaties kunnen dienen als illustraties voor boeken of cartoons. Contrast, ritme, compositie, humor en dramatiek zijn essentieel, en kleurgebruik via glazuren bepaalt de sfeer. Het combineren van verschillende materialen voegt een extra dimensie toe, terwijl een cross-over opleiding nieuwe mogelijkheden ontdekt en haar werk laat evolueren.

Za. 20 apr. & zo. 21 apr. 14-18u
Za. 27 apr. & zo. 28 apr. 14-18u
Wo. 24 apr. & 1 mei 19u30-22u

 

Inge Vercammen

Erik Van De Mert en Wilfried Van Bauwel

Diepte onthuld, nieuwsgierigheid gewekt: het spel van perceptie
Erik Van De Mert, geboren in Antwerpen in 1958, is zowel kendo-leraar bij Troubleyn, geleid door Fabre, als een kunstschilder.
Zijn werken, waaronder het opvallende "Lights & Colours", belichamen subtiliteit en diepte door tientallen zorgvuldig aangebrachte lagen verf.
Vaak hergebruikt hij oude doeken, waardoor zijn kunst een authentieke geleefdheid uitstraalt. De gelaagdheid van zijn werk geeft een suggestie van stralende tinten vanuit de diepte. Het intense rood, doorspekt met pulserend geel, roept associaties op van theaterspots in een rode ambiance of autolichten in de regen. Hoewel aanvankelijk aangenaam, wekt het uiteindelijk een gevoel van onrust op, door de onvoorspelbare patronen en de suggestie van diepte achter het scherm.
Van De Mert wekt nieuwsgierigheid op en daagt de kijker uit tot een obsessief spel van perceptie.
Uit ambacht geboren, door passie verrijkt: een kunstenaarsleven
Wilfried Van Bauwel, grotendeels autodidact, begon op zestienjarige leeftijd in zijn vaders schoenmakerij, later overgenomen.
Zijn passie voor kunst, aangewakkerd door museumbezoeken, leidde tot avondonderwijs aan de Academie voor Beeldende Kunsten van Berchem. Zelfstudie en bewondering voor kunstenaars als Jan Cox en Fred Bervoets vormden zijn verdere groei.
Een reis naar New York in 1981, met exposities van Picasso en andere moderne kunstenaars, inspireerde hem diepgaand. Als ambachtsman overdag, creëert hij 's nachts zijn eigen universum. Zijn werk, beïnvloed door eenzaamheid en maatschappelijke thema's, getuigt van spontaniteit en diepgang, met vrouwenhoofden als terugkerend motief.
Van Bauwel is geëvolueerd tot een kunstenaar van grote kracht en authenticiteit.
Vernissage za. 4 mei 14u
Za. 4 & zo. 5 mei 14u-18u
Za 11 & zo 12 mei 14u-18u
Za. 18 & zo 19 mei 14u-18u
Wo. 8 & 15 & 22 mei 19u30-22u

Vera De Mulder en Kit Lam Lee (Debbie)

Abstracte expressie, geleid door passie en dynamiek
Vera De Mulder
Na zeven jaar schilderkunst aan Academie Schoten onder begeleiding van Marc Kennes, omarmt ze haar schilderstijl: abstract expressionisme met uitlopers naar lyrisch expressionisme. Haar werk kenmerkt zich door fel contrast en besliste penseelstreken, doordrenkt van emotie. Ze omarmt vereenvoudigde vormen, schilderend vanuit haar hart. Haar huidige focus verschuift steeds meer naar zuivere abstractie. Elke penseelstreek is een expressie van dynamiek. Schilderen blijft voor haar de ultieme vorm van zelfexpressie en een voortdurende ontdekkingstocht. De toekomst zal haar kunstpad verder vormgeven. Voor nu, geniet van wat je ziet, want haar werk spreekt voor zich.
Kit Lam Lee (Debbie)
Gefascineerd door het concept ‘contrast’. Volgens haar kan je overal contrast vinden. Rechte lijnen vs organische vormen; ruw vs glad; geglazuurd vs ongeglazuurd; licht vs donker; zacht vs hard; hol vs vol. Ze gebruikt dit concept vaak als vertrekpunt omdat er bijna oneindig veel mogelijkheden zijn. Door te experimenteren en spelen met combinaties van vormen & kleuren, vindt zij telkens leuke beelden.

 

Za. 25 & zo 26 mei 14u-18u
Za. 1 & zo 2 juni 14u-18u
Wo. 29 mei & 5 juni 19u30-22u

Koen Baelus - Verkenning van de materie, onthulling van het proces.

De kunst van het proces: een uitnodiging tot persoonlijke interpretatie
Voor Koen Baelus draait kunst om het proces van schilderen en tekenen, niet om representatie. Gelaagdheid onthult de ontstaansgeschiedenis, terwijl variaties en nuances in materie, transparantie, en overschildering constructie en destructie weerspiegelen. Het wegwerken van eerdere 'tekens' creëert nieuwe vormen en lijnen, dynamisch gevormd door het handschrift: soms langzaam, soms snel. Zijn werken zijn titelloos, waardoor toeschouwers worden uitgenodigd tot eigen interpretatie en projectie van gedachten. Kleur, textuur, en meer spelen mee. Baelus' kunst nodigt uit tot een persoonlijke analyse, waar toeschouwers hun eigen betekenis in kunnen ontdekken.
Za. 8 & zo 9 juni 14u-18u
Za. 15 & zo. 16 juni 14u-18u
Wo. 12 & 19 juni 19u30-22u
www.koenbaelus.com
Facebook: koenbaelus
Instagram: koenbaelus

Inclusieve kunst, dromen verbeelden, handen reiken: BuSO De Tjalk samen met Cultuurstation Tracé

BuSO De Tjalk op de Rozemaai, een type 4 school voor jongeren met beperkingen, bereidt hen voor op een beschermde toekomst.
Actief op zoek naar samenwerking, vonden ze Cultuurstation Tracé.
Samen met kunstenaars creëerden leerlingen kunst in hout, glas, textiel en beeld. Deze expo toont hun artistieke expressie in een inclusieve wereld.
Deze tentoonstelling nodigt uit om te zien wat mogelijk is in een gemeenschap waar iedereen telt. Kom, ontdek en droom mee over de betekenis van wederzijdse ondersteuning.
BuSO De Tjalk reikt de hand!
Za. 22 & zo 23 juni 14u-18u
Een organisatie in samenwerking met het district Ekeren

Wil je tentoonstellen?

We verhuren onze sfeervolle en unieke expositieruimte van 2, of 3 weken aan zeer democratische voorwaarden.
Tracé zorgt voor permanentie tijdens je tentoonstelling. Indien nodig verzorgen we ook graag je openingsreceptie.
In Tracé kan je exposeren voor 200 euro voor 2 weken.
Op zaterdag en zondag van 14 tot 18u en woensdag van 19u30 tot 22u.
We kondigen je tentoonstelling aan in onze huiskrant, digitale nieuwsbrief, website en facebookpagina.
Wil je tentoonstellen? Neem contact op met Ina Rooze  ina.rooze@icloud.com 0486 86 46 52.

Terugblik

20 tentoonstellingen in een jaar. Een terugblik vind je via deze link

expo