atEliers

Zomer in Tracé: workshops

ZOMERATELIER

Deelnameprijs: 5€

Info: Pieter-Jan Maesen

pieterjan.maesen@gmail.com

Do. 6 juli—31 augustus 19u-22u

Tiffany

Klaartje Gilliams is gefascineerd door werken met glas en recyclage materiaal. Ze volgde cursus Tiffany in Lanaken (B) en Zierikzee (Nl). Nu wil ze dit graag delen. Maak kennis met het unieke ambacht van glasbewerking. Stap voor stap neemt ze je mee in de creatie van een raamhanger in tiffany glas. Wij gaan in één dag een eerste initiatie doen met een werkstuk van maximum 6 glasdelen.

Het boeiende proces van glas kiezen, snijden, bewerken, vertinnen, solderen en patineren. Voorkennis is niet noodzakelijk, je mag kiezen om te werken volgens een eigen ontwerp of met een beschikbaar patroon. Hiervoor krijg je alle begeleiding die je nodig hebt. Een intensieve reis, met als resultaat aan het einde van de dag, een unieke zelfgemaakte raamhanger.

Inbegrepen zijn: Gebruik van alle instrumenten/materialen, glaswerk, koffie & thee of frisdrank met appeltaart. Graag eigen middagmaal voorzien.

Minimumaantal deelnemers: 3 personen en maximum 5 personen/dag.

Prijs voor een hele dag initiatie: 80 euro/persoon.

Za. 1 juli of zo. 2juli 10u-16u30

Inschrijven doe je bij Klaartje Gilliams klaart2520@outlook.com.

VILTEN voor beginners

Donderdag 6 juli van 14u tot 17u

In deze workshop maak je kennis met de ambachtelijke kleurige techniek van het vilten. De ongesponnen wol leggen we in laagjes en met water en zeep en je eigen energie ontstaat VILT! We werken naar een resultaat toe dat je thuis verder kan afwerken.

Viltwol is aanwezig. Meebrengen: badhanddoek +/- 50x70

18 €

Info en inschrijven bij Madeleine: mnieuwlaat@hotmail.com

Model

Drie dagen lang bestuderen we de menselijke figuur. In de voormiddag zullen we in korte, snelle schetsen de geest van het model proberen te vatten. En in de namiddag zullen we één van deze schetsen uitwerken tot een artistieke tekening of schilderij. In juli zal Pieter-Jan de begeleiding doen en gaan we ons concentreren op een stap-voor-stap aanpak om tot een mooi gebalanceerd kunstwerk te komen. In augustus, met Josja, gaan we bekijken met welke persoonlijke stijlen en waaier aan materialen we het suggestieve onderwerp dat de menselijke figuur is, kunnen benaderen.

Vr. 7, za. 8 & zo 9 juli10u-16u30

Info : Pieter-Jan Maesen pieterjan.maesen@gmail.com

Vr. 25, za. 26 & zo 27 aug. 10u-16u30

Info: Josja de Vree j.devree1@gmail.com

Deelnameprijs 30 euro per dag.

Workshop Achterglasschilderen

Vr. 18, za. 19 en zo. 20 aug. 13u-16u30

Een workshop achterglasschilderen of eglomise  schilderen is aangenaam om doen en geeft vlug een sprankelend resultaat. Achterglasschilderen is een oude volkskunst, nog zeer vitaal in het huidige Oostblok, en zo nu en dan pikken hedendaagse gevestigde kunstenaars het weer op juist omwille van dit sprankelend resultaat. Het is echter nooit populair geworden omdat het zo'n broze materie is,glas....

Info: Margot Klingenberg, margot@klingenberg.be

Deelnameprijs: 30 euro/dag

Workshop aquarel

Op mijn 40ste volgde ik 3 jaar opleiding tekenen. Later kwam ik terecht in Schildershof te Schilde bij de beeldhouwers. Daar heb ik 20 jaar opleiding gekregen onder leiding van Simonne Raymaekers, Ann Veremst en David Natidse. Ondertussen was ik terug beginnen tekenen en schilderen in dezelfde kunstgroep onder leiding van Liesbeth Verheyen. Aquarel vind ik zo fasinerend en bij toeval, mocht ik begeleiding volgen bij Marth De Decker. Op een kunstmarkt in Wommelgem, trok men mij aan de mouw om daar als vrijwilliger bij het dienstencentrum De Wimmelinge, begeleiding te komen geven. Van het een kwam het ander. Via een flyer kwam ik bij Layla Van Bogaert in Tracé terecht, waar ik de enige was die aquarel beoefende. Via via kwam Layla ter hore dat ik begeleiding gaf en dat naar het schijnt nogal goed deed. Toen ben ik in Tracé begonnen en nog steeds met succes. Het is mijn passie en geef graag mijn ervaringen door. Om werken te bekijken kan je terecht op fb en instagram: lucia de vocht. Ook aan volledige beginners.

Deelname 100€

Info:  Lucy De Vocht lucia.de.vocht49@gmail.com

Di. 25, wo 26 & do.  27 juli  9 u-12u & 13u-15u

 

 

 

je bent creAtief...

Tracé biedt het hele jaar door een waaier aan ateliers aan. Je kan bij ons je creativiteit ontwikkelen en vaardigheden ontdekken, ontplooien en bijschaven onder begeleiding van ervaren lesgevers.

Wil je leren model- of portrettekenen? Of schilderen met aquarel, acryl en olieverf? Of hou je meer van het stevige ambacht als smeden en bronsgieten? Zegt beeldhouwen in zachte steen of artistieke  houtbewerking je iets? Misschien hebben woorden en verhalen je hart gestolen? Of wil je graag zelf een hoed ontwerpen of werken met textiel?

albast - ytOng - mergel

Zelf een beeld maken in zachte mergelsteen of ytong. Deze stenen zijn gemakkelijk te bewerken met houtgereedschap (beitels, raspen en zagen). Beeldhouwen in albast voor mensen met ervaring in mergel.

Op zaterdag van 14 tot 17u.
Voor de workshop worden gereedschappen ter beschikking gesteld.

Maximum 6 personen.
De workshop wordt gegeven door Guy Janssen in de kelder van Tracé.
Prijs 12 €/dag
Prijs steen : Ytong : gratis
Mergel: 1,50€/ kg // Albast: 3€/ kg.
info/inschrijvingen
Guy Janssen op 0476 264 392
guy.janssen.beeld@telenet.be

Open atelier

Vrijdagmiddag van 14 tot 16.30u . Je kan er zowel grafiek beoefenen en/of schilderen.
Grafiek behelst diepdruk met droge naald, vlakdruk met lino en/of hout snijden of monotype. Je kan drukken met de hand of met de etspers.
Schilderen kan gebeuren zowel op de schildersezel (acryl/olie) als aquarel vlak. Enkel olie op waterbasis,
Eigen gerief meebrengen.
De kost bedraagt 4€/beurt met 5 beurtenkaart.
Begeleiding door Margot Klingenberg (enkel voor cursisten met gevorderde kennis)
margot@klingenberg.be

aQuarel

In deze cursus van 5 lessen leer je diverse technieken en onderwerpen van aquarel schilderen onder begeleiding van  Lucy De Vocht.

info / inschrijvingen lucia.de.vocht49@gmail.com 0476 557 259

mOdel

Fascinerend hoe je het menselijk lichaam kan vatten op zo veel verschillende wijzen. Speelse kronkelige lijnen, gestileerde vlakken, geabstraheerde schaduwpartijen, houtskoolkribbels, contékrijttrekken, penseeltrekken, …! Of je nu start of reeds meer ervaren bent, ieder ontdekt zijn eigen “schriftuur” en probeert deze onder een professionele, enthousiaste en persoonlijke begeleiding verder te ontwikkelen. De ongedwongen sfeer schept alvast een uitnodigende leeromgeving.  De modellen wisselen intimistische houdingen af met dynamische en zelfs best grappige poses. De vindingrijkheid is groot, zo ook hun eigen persoonlijke toets en het enthousiasme vanwege de cursisten om deze poses zo goed, eerlijk en gevoelig mogelijk vast te leggen op papier.

Zondagvoormiddag 10u tot 12u45

15€ per sessie
5 en 10 beurtenkaart mogelijk (inclusief model)

Info/inschrijvingen:

  • Pieter-Jan Maesen, pieterjan.maesen@gmail.com, 0472 79 32 98
  • Josja De Vree, info@josjadevree.com

artistieke hoUtbewerking

Hout is door iedereen gekend uit onze omgeving en leef-wereld, de talrijke houtsoorten hebben een grote verscheidenheid in soort en hardheid. De gereedschappen moeten bij deze vlijmscherp en in orde zijn. Daarom komt in onze cursus het scherpen van deze gereedschappen ook aan bod. Artistieke houtbewerking slaat terug op het inzicht en de vindingrijkheid van onze kandidaten.

Woensdagavond 19u tot 22u
Voor de workshop worden gereedschappen ter beschikking gesteld.
Maximum 6 personen
De workshop wordt gegeven door Paul Cools in de kelder van Tracé.
Prijs 12€/workshop (hout inclusief)
info/inschrijvingen
pol.cools48@skynet.be

Vrij atelier

Vrij atelier voor creatievelingen met enige ervaring in schilderen met acryl.
Geen les , ieder werkt naar eigen stijl en fantasie in een heel ontspannen sfeer.
We komen samen op woensdagavond van 19.15 u tot 22.00 u met max 6 personen .
Info : gertivanwinckel@hotmail.com

brOnsgieten

Tijdens deze workshop van 4 dagen (2 weekends) leer je op eenvoudige manier de principes en technieken om kleine sculpturen in brons af te gieten. Deze cursus omvat de verschillende stappen in de complexe opbouw volgens de “verloren wastechniek”, beginnend van een zelfgemaakt model in was, het zetten van lucht- en toevoerkanalen, het inbedden van het beeld, het uitstoken van de mallen, het brons smelten en gieten en het afwerken van het beeldje. Het uiteindelijke resultaat, een bronzen beeldje. je eigen sculptuur in brons gieten, wordt gegarandeerd een boeiende en leerrijke ervaring.

De deelnameprijs bedraagt 175 euro voor leden en 165+15 euro voor niet-leden. (Lidgeld bedraagt 15 euro). Een voorschot van 50 euro op de totale prijs wordt gevraagd. Uw inschrijving is pas geldig vanaf het moment dat uw voorschot op de bankrekening gestort is. (BE77 8335 2507 8242 op naam van Els Van Loon). Het resterende bedrag dient gestort een maand voor de aanvang van de cursus. Brons wordt afzonderlijk gerekend.
Het aantal deelnemers is gelimiteerd op maximaal 8 personen. De 8 eerste inschrijvers kunnen bijgevolg aan de workshop deelnemen
Degenen die later inschrijven komen op een reservelijst voor een volgende workshop of indien gewenst wordt het voorschot teruggestort.

Els Van Loon & Tom De Cleen

Info/inschrijvingen: vanloonelsa@gmail.com of 03 667 77 59

TexTrace

Een textielatelier waar we samen reflecteren over textiele technieken, samen brainstormen over impressies uit natuur of cultuur en ideeën, zoeken naar nieuwe werkvormen met materialen met een binding zoals draad, papier, vezels, weefsels, wol, … Experimenteren met vertrouwde technieken zoals breien, haken, kantklossen, naaien, stukken, vilten, verven of weven,...

De workshops gaan door de derde vrijdag van de maand, van 13u30 tot 16u30.

Inlichtingen: Ingrid Gulinck 0473 58 67 56 Ingridgulinck@yahoo.com

hOeden maken

We vertrekken van een vilten ‘cloche’ of ‘cohn’. Dit is het basismateriaal waarmee een hoed naar eigen ontwerp gevormd wordt. Een hoed met een al dan niet handgevormde rand. Een hoed maken kan in 2 à 3 lessen, een strohoed kan al in 1 les
Prijs: 13€ per sessie, materiaal tot de basisafwerking inbegrepen.
Extra onkosten: de vilten cloche, deze kunnen variëren van 10€ voor wol vilt tot ca. 25€ voor fantasie.
Minimum 3 en maximum 6 deelnemers per sessie.

Info/inschrijvingen: jee.reusens@telenet.be

smEden

Voor geïnteresseerden die nog niet of weinig met smeden te doen hebben gehad.

Info en inschrijvingen: Seerp Visser seerp@telenet.be

 

Maak je eigen ring

Maak onder begeleiding van een professioneel edelsmid een wassen model dat achteraf omgegoten wordt in zilver. Alle materiaal is inbegrepen voor de workshop. Aan de hand van het gewicht van je ontwerp wordt achteraf de kostprijs van de ring berekend in zilver. Deze is extra te betalen maar voor € 25 heb je al een mooie ring. De ring is een weekje later op te halen. Het komt er op neer fijn en gedetailleerd te werken, opdat je een betaalbaar en stijlvol juweel kan bekomen.

Meer info: Kristina Embregts, kris.embregts@gmail.com, 0486 74 88 67

 

stOrytelling

Verdieping in alles wat met het vertellen van verhalen te maken heeft. Lichaam, stem, emoties en natuurlijk verhaalstructuur.

Madeleine Nieuwlaat

0486 89 50 54

www.echtgebeurd.be